Lösningen ger Bollnäs kommun ökad valfrihet att välja ljuslösningar när verksamhetens behov kan skifta över tid. Det ger också kommunen större möjligheter att ta del av den tekniska utvecklingen.
-Det är en banbrytande och innovativ lösning som verkligen ger kommunen flera fördelar. Upphandlingen kan lyftas fram som ett bra exempel på att även mindre kommuner har nytta av att höja blicken och lägga lite extra resurser på processen för att nå fram till ett bra resultat, säger Sigrid Pettersén, projektledare vid Region Gävleborg, som samverkat med Bollnäs kommun om upphandlingen.
Tilldelningsbeslut fattades i vintras och under skolornas påsklov inleddes arbetet med att installera ny led-belysning.
Avtalet bygger på att 1 200 kvadratmeter ljus per år installeras under fem år och leverantören får även ett underhållsansvar.
I upphandlingen har beställarna samarbetat med en bred akademisk kompetens med bland annat innovationsprofessor Charles Edquist och ljuslaboratoriet vid KTH.
-Vi har verkligen involverat helheten med forskning och verksamhetens behov på alla sätt, säger Sigrid Petterssén.
En viktig del av arbetet har varit att utforma ett inkluderande förfrågningsunderlag och i slutändan tilldelades kontraktet det minsta företaget – Två punkt ett – i konkurrens med två andra företag.
-Vi arbetar för att upphandling ska främja innovationer och regional tillväxt och då måste vi jobba för att göra fler företag upphandlingsbara. Det kan handla om att vara restriktiv kring krav på likviditet och en massa referenser samt att inte skriva in vitesbelopp på var och varannan rad, säger Sigrid Petterssén.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer