Nu ökar äntlingen upphandlingarna! Allt fler kommuner lägger ut verksamhet på privat entreprenad. Ändå utförs bara tio procent av den offentliga driften av privata entreprenörer. 50 procent vore en rimlig nivå.
För att nå dit måste upphandlingen bli enklare och politiska krav som inte är relevanta måste bort.
Almega har träffat många kommuner och landsting i möten om konkurrens i offentlig sektor. Ämnet väcker stort intresse många kommuner har fått upp tempot rejält. Allt fler områden och allt större delar av kommunernas verksamhet läggs nu ut på entreprenad.
Vinsterna för samhället är stora. Det skapas nya företag inom allt från samhällsservice och transporter till vård och omsorg. Företagandet ökar i sin tur intresset för företagsetableringar i andra branscher.
En hög ambitionsnivå måste vara en tumregel. För att vinsterna med en mångfald i kommunens utbud ska märkas bland medborgarna måste volymen av upphandlingar ökas rejält. De privata driftentreprenaderna utgör fortfarande bara tio procent av det offentliga utbudet. Utrymmet för mer är med andra ord mycket stort. 50 procent är en rimlig ambitionsnivå under de närmaste åren.
Med hälften av den offentliga verksamheten i privata entreprenörer regi skapas förutsättningar för en behovsstyrd affärsutveckling. Där kan olika idéer, metoder och synsätt få utrymme. Då kan äldreboenden för olika behov eller friskolor med olika pedagogisk inriktning växa fram. För de anställda breddas också arbetsmarknaden, där till exempel sjuksköterskor och förskollärare kan välja mellan fler arbetsgivare.
För att nå dit måste offentliga upphandlare sträva efter enkelhet.
Många mindre företag skulle gärna lämna anbud, men avstår när underlagen för att delta är allt för komplicerade och omfattande. I underlaget ska bara krav som är relevanta för uppdraget vara med.
Upphandlingen blir också enklare om den i alla lägen utgår ifrån att göra bra affärer. Kvalité och pris, i den ordningen, ska vara styrande.
Krav på leverantörer att till exempel följa ILO-konventioner hör inte hemma här. Det är något för stater att införa i nationell lag, inte för företag att hantera. Det samma gäller till exempel krav på jämställdhet eller etnisk mångfald. Sådana bestämmelser finns redan i svensk lag. Att ställa krav på kollektivavtal är inte heller tillåtet, vilket flera domar slagit fast. Den som upphandlar ska bara utgå ifrån det affärsmässiga.
Upphandling får aldrig bli ett instrument för allehanda politiska önskemål. Risken är annars att man tar död på den entreprenörsanda och utvecklingskraft som nu har tagit fart.
Stefan Holm, upphandlingsansvarig Almega
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer