Resan till USA är ett led i regeringens exportstrategi med ökat fokus på FN-upphandlingar. Arbetet inleddes med en resa till Jordanien i syfte att utveckla den bilaterala handelsrelationen med landet och att utöka Sveriges kunskap om FN:s upphandlingar och behov i regionen. Nästa resa gjordes till Förenta Nationerna i Rom.
Ardalan Shekarabi sa då att svenska företag har kompetens inom flera områden där innovativa idéer och hållbara lösningar behövs för att möta de utmaningar som FN står inför, både på kort och lång sikt. Målen inkluderar områden inom bland annat vatten, hälsa och energi. Dessutom säger civilministern att hållbarhet och socialt ansvarstagande är centrala komponenter för svensk handel och bidrar till att möta de nya globala hållbarhetsmål som FN antagit.
Men exportstrategin är också ett led i att bättre matcha intäkter till svenska företag mot de utgifter Sverige har för FN. Det står klart att regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi inte varit nöjda med att Sverige betalat in en procent av FN:s reguljära budget men bara fått 0,16 procent av deras upphandlingar. Kritiken riktas inte minst mot den tidigare regeringen.
– Att öka intresset för svenska företag hos FN har inte varit någon prioriterad fråga, men ska vi klara det här kan vi inte överlåta frågan på regering eller företag. Vi som regering kan öppna dörrar så att företagen kan visa sina idéer, säger han till Upphandling24 från USA.
Men målet är inte bara att öka de svenska företagens affärer med FN:s organ.
– Med de svenska företagens innovationer kan FN få bättre, effektivare och mer prisvärda lösningar än tidigare. Dessutom finns det flera FN-organ som har verksamhet i utvecklingsländer. Där kan en vunnen upphandling både betyda att FN:s insatser blir mer framgångsrika, men också att de svenska företagen kan använda FN som en språngbräda till den nationella marknaden. Många företag är redan i dag leverantörer, men vi vill att fler både deltar och vinner upphandlingar. FN är en viktig aktör på upphandlingsområdet.
På sin resa har civilministern och ett antal deltagande företag bland annat träffat FN:s inköpsavdelning, UNDP, som tagit fram en ny upphandlingspolicy och visat stort intresse för de deltagande företagens produkter och lösningar.
– Deras nya upphandlingsstrategi är inspirerad av svenskt upphandling med ökat fokus på funktion, dialog och innovation, som ger bättre förutsättningar än tidigare för svenska företag att delta och vinna upphandlingar.
Samtidigt medger Ardalan Shekarabi att alla FN-organ inte kommit lika långt som UNDP.
– Flera organ är fortfarande traditionella i sin syn på offentlig upphandling.
Intresset för svenska upphandlingar med fokus på hållbarhet, innovation, funktion, dialog och social krav är stort i Vita huset.
– I det möte jag haft med Anne E Rung, som närmast kan beskrivas som upphandlingsansvarig i Vita huset, visades stort intresse för innovationsupphandlingar. Men jag fick också, kanske lite förvånande, många frågor om hur vi hanterar överprövningar. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med Vita huset.
Han berättar att även Världsbanken tagit fram en ny upphandlingspolicy, något som även där ger goda möjligheter för svenska företag.
– De har ett bredare perspektiv, där de ser mer på innovationer och hållbara lösningar än tidigare. Samtidigt är det både glädjande och inspirerande att se att de ser Sverige som en viktig aktör på upphandlingsområdet. Nu går arbetet vidare i Sverige med träffar mellan företag och FN-organ. Fortsatt dialog är nyckeln för den plattform vi håller på att bygga och som ska leda till att fler upphandlingar landar hos svenska företag, sammanfattar civilminister Ardalan Shekarabi.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer