Det är inte första gången Statens Jordbruksverk får kritik för hur verksamheten hos distriktsveterinärerna fungerar.
Vid förra årets rapport konstaterades att: ”Riksrevisionen rekommenderar Jordbruksverket att snarast genomföra upphandlingar och sluta avtal inom de områden där större inköp görs på divisionen för Distriktsveterinärerna. Det är också viktigt att kontinuerlig uppföljning görs av att samtliga divisioner inom myndigheten har en god intern kontroll och följer rutiner för inköp och upphandling. Riksrevisionen har fått information om att myndigheten under hösten 2016 har påbörjat arbetet med att vidta åtgärder men vill understryka att arbetet bör ske skyndsamt”.
Sedan dess har inte mycket hänt. I den rapport (pdf) som kom sent i december konstateras att Riksrevisionen tidigare rapporterat om att Distriktsveterinärerna inte upphandlat stora delar av de inköp som divisionen gör årligen. Djurfoderleverantörerna är två av de leverantörer som myndigheten köpt från utan att följa Lagen om offentlig upphandling, trots att inköpen från dessa leverantörer uppgår till 16-18 miljoner kronor årligen.
“Statens jordbruksverk har inte hunnit åtgärda detta under 2017. Distriktsveterinärerna har en handlingsplan för närvarande som inbegriper att genomföra en upphandling av djurfoder 2018”, skriver Riksrevisionen.
I myndighetens affärsrelation med djurfoderleverantörerna ingår dessutom att leverantörerna kan utbilda Statens jordbruksverks personal i leverantörernas produkter som myndigheten säljer. Riksrevisionen har ställt frågor till Statens jordbruksverk om vad som ingår i dessa utbildningar och om myndighetspersonalen tar emot några förmåner i samband med dessa utbildningar.
Myndigheten har därför, för Riksrevisionen, uppvisat ett program som exemplifierar vad som kan ingå i en utbildning. Det framgår av kursdeltagarnas reseräkningar att måltidsavdrag görs vilket innebär att djurfoderleverantörerna bjuder kursdeltagarna på måltider. Av det uppvisade exemplet på program framgår även att lunch ingår i kursen samt att det kan ingå middag.
Statens jordbruksverk har även kunnat presentera fakturor från djurfoderleverantörer à cirka 650-800 kronor per styck avseende kursdeltagande för vissa anställda. Det framgår dock, enligt rapporten, inte av fakturorna vad som ingår i beloppet.
Fakturorna avser inte heller de anställda som Riksrevisionen granskat reseräkningar för. Avseende räkenskapsåret 2017 har fler anställda skrivit reseräkningar för deltagande i kurs än vad det inkommit motsvarande fakturor för. Detta beror enligt Statens jordbruksverk på att det även förekommer kostnadsfria kurser, de ska då vara kostnadsfria för både myndigheten och andra aktörer.
Enligt Statens jordbruksverks interna juridiska hjälptext om att undvika mutor kan enstaka arbetsmåltider av vardaglig karaktär vara tillåtna som förmån om arbetsuppgiften inte innefattar myndighetsutövning och om de inte heller på annan grund är känsliga.
“Statens jordbruksverk har inte kunnat presentera några sådana förhandsgodkännanden av deltagande i kurser då de enligt uppgift antingen skett muntligen av ansvariga chefer eller genom mejlansökningar till regionchef eller kvalitetschef där underlagen dock inte har sparats.
Riksrevisionen rekommenderar Statens jordbruksverk att utveckla rutiner för att säkerställa efterlevnaden av interna regelverk kring kurser som tillhandahålls av leverantörer samt att spara dokumentation som gör det möjligt att följa vad som ingått i kurserna som skulle kunna utgöra skattepliktiga förmåner för myndighetsanställda”, skriver Riksrevisionen.
Slutligen konstaterar Riksrevisionen att Distriktsveterinärerna inte har något tydligt mandat att sälja djurfoder. De senaste tre åren har försäljningen av djurfoder uppgått till mellan 25-28 miljoner kronor per år.
“3 § avgiftsförordningen (1992:191) anger att en myndighet får ta ut avgifter för varor och tjänster som den tillhandahåller bara om det följer av en lag eller förordning eller av ett särskilt beslut av regeringen. Statens jordbruksverk har enligt Riksrevisionens bedömning inte kunnat påvisa ett tydligt mandat för att bedriva försäljning av djurfoder på privat marknad i vare sig förordning (2009:1464) med instruktion för Statens jordbruksverk eller annan lag, förordning eller särskilt beslut från regeringen”, skriver Riksrevisionen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer