Kommunfullmäktige i Vimmerby har beslutat att kommunen ska kräva att företag med anställd personal ska ha kollektivavtal. Detta ska gälla i alla offentliga upphandlingar. Företagarna vill understryka att sådant kravställande inte är lagligt. Det strider mot EU:s grundläggande principer att i samband med offentlig upphandling begära att ett företag ska vara bunden av eller ska teckna ett kollektivavtal. Detta följer bland annat av en dom från Kammarrätten i Stockholm (mål nummer 1713-1995), som har bekräftats i senare domar. Ett krav på kollektivavtalsanslutning är inte förenligt med EU:s grundläggande principer om bland annat likabehandling och icke-diskriminering. Rättsläget är tydligt på denna punkt. De nya EU-direktiven inom upphandlingsområdet bedöms inte förändra rättsläget i denna fråga.
Det kan även nämnas att Konkurrensverket, som är tillsynsmyndighet över offentlig upphandling, i en rapport i somras har meddelat att de att det inte är tillåtet att kräva att leverantörerna ska vara bundna av kollektivavtal under kontraktstiden. Enligt verket står ett sådant krav i strid med proportionalitetsprincipen och är även problematiskt med hänsyn till föreningsfriheten. Det är anmärkningsvärt att kommunfullmäktige i Vimmerby inte verkar bry sig om att krav på kollektivavtal är olagligt, utan ändå beslutar att ställa denna typ av krav.
Krav på kollektivavtal slår särskilt hårt mot små företag. Hela 60 procent av de små företagen i Sverige saknar kollektivavtal – men de absolut flesta av dessa små företag är givetvis seriösa i sin verksamhet och som arbetsgivare. De absolut flesta av dessa företag erbjuder schysta arbetsvillkor för sina anställda. Om man kräver anslutning till kollektivavtal kommer dock små företag utan kollektivavtal att utestängas helt från att delta vid kommunens framtida upphandling, både som leverantörer och som underleverantörer. Resultatet blir färre anbud och högre kostnader för skattebetalarna som en följd. Och i förlängningen risk för sämre ekonomisk tillväxt.
Grundtanken med offentlig upphandling är att göra goda inköp genom att ta tillvara på den konkurrens som finns på marknaden. Det är därför av central betydelse att de offentliga upphandlingarna är öppna för alla seriösa företag– med eller utan kollektivavtal. Kommunfullmäktiges beslut är alltså inte bara olagligt, utan även olämpligt. Vi uppmanar kommunfullmäktige i Vimmerby att göra om och göra rätt!
Ulrica Dyrke
upphandlingsexpert, Företagarna
Christoffer Lewinowitz
regionchef, Företagarna Kalmar och Kronoberg
Marcus Alsér
ordförande, Företagarna Vimmerby
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer