Sedan 2012 har Västerbottens läns landsting, Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland ett gemensamt avtal för inhyrd personal.
I september 2016 låg en ny upphandling redo att skickas ut, men den stoppades av landstingens ledningar.
– De ansåg att underlaget behövde förbättras. Förändringarna var så stora att det i princip blev en ny upphandling. Förfrågningsunderlaget gick ut i december 2016, säger Tommy Svensson, servicedirektör i Västerbottens läns landsting, den part som sköter den gemensamma upphandlingen.
När upphandlingen var klar våren 2017 följde fyra överprövningar. Inte förrän i februari 2018 var den juridiska processen klar.
– Vi hade gjort rätt och kunde äntligen teckna avtal, säger Tommy Svensson.
Under tiden hade landstingen förlängt det gamla avtalet. Något som nu stött på kritik från Konkurrensverket.
Myndigheten har lämnat ett utkast till ansökan om upphandlingsskadeavgift och yrkar att förvaltningsrätten beslutar om 17,5 miljoner kronor i skadestånd.
I sitt yttrande, som ska vara inne senast den 21 november, kommer landstingen att hänvisa till synnerliga skäl, enligt Tommy Svensson,
– Direktupphandlingar var nödvändiga för att upprätthålla en patientsäker hälso- och sjukvård, säger han.
Yttrandet ska lämnas senast den 21 november.
Enligt Malin de Jounge, chef för enheten för upphandlingsskadeavgift på Konkurrensverket, är det sannolikt att utkastet till ansökan tas vidare till förvaltningsrätten.
– Vi har vid några tillfällen avstått från att gå vidare med en ansökan, beroende på den information som kommit in. Det är dock ganska ovanligt, eftersom vi utreder ärendena grundligt innan vi kommer till utkast.
– Vi ser utkasten som ett sista led i utredningen och ett tillfälle för upphandlande myndighet att säga till om vi har missförstått något. Den information vi får in kan påverka vår ansökan, om det är något vi bedömer ha relevans för ärendet, säger Malin de Jounge.
Vilka lärdomar har landstingen dragit?
– Att stora gemensamma upphandlingar kräver en tydlig gemensam process för rutiner och beslutsordning. Det gäller att ha mycket god framförhållning, säger Tommy Svensson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer