Vägledningen har tagits fram i samverkan med några av Vårdföretagarnas medlemsföretag och täcker det man anser att kommunerna bör tänka på under hela upphandlingsprocessen.
Några punkter som betonas:
- Ökad användning av RFI för att få ett bra underlag från marknaden inför utformning av förfrågningsunderlag.
- Tydlig information om beläggning med historik och behoven framåt utifrån att huvudregeln är ersättning per belagd plats på boendet.
- Användning av OPI, omsorgsprisindex, som gör att ersättning räknas upp med årlig kostnadsökning så att kommunen inte behöver betala ett högre pris direkt från avtalsstart.
Vårdföretagarna framhållet de privata aktörernas betydelse utifrån att var femte svensk på ett äldreboende har privat utförare.
-Våra medlemmar har sammantaget en stor erfarenhet av upphandlingar inom äldreomsorg, kunskap som kanske inte finns i varje enskild kommun. Kommuner kan vinna mycket på att genomföra upphandlingar på ett bra sätt, inte minst kan man få ut mer och bättre äldreomsorg för varje investerad krona, säger Anna Bergendal, Vårdföretagarnas näringspolitiska expert inom äldreomsorg i en intervju på branschorganisationens webbplats.
Hon lyfter fram bristande dialog som ett återkommande problem sett ur leverantörsmarknadens perspektiv.
-Det finns kommuner som tror att man inte får prata med leverantörer innan upphandling för att det kan uppfattas som att någon förfördelas. Men det stämmer inte. Det är i dialog med de privata aktörerna och med hjälp av deras erfarenheter som upphandlingen blir som bäst.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer