Strategin med tillhörande åtgärdsprogram – som nu fått stöd genom ett principbeslut inom justitiedepartementet – ska ta mer av ett helhetsgrepp kring korruptionsfrågor och ge långsiktig effekt.
Den finländska regeringen signalerar att förslag ska komma för ökat samarbete mellan myndigheter, bättre identifiering av korruptionsrisker och ökad transparens i beslutsfattandet.
-Genom strategin och åtgärdsprogrammet bekämpas korruption till exempel i samband med offentlig upphandling och samtidigt blir upphandlingen öppnare för insyn. Strategin bidrar också till att öka öppenheten och trovärdigheten i det politiska beslutsfattandet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.
-På kort sikt är målet för strategin att effektivisera kampen mot korruption och på lång sikt att bygga upp ett samhälle där korruption inte kan få fotfäste.
Det åtgärdsprogram som nu klubbats ska gälla fram till 2023 med insatser som att sprida ökad medvetenhet om korruptionsrisker, en ambition att avslöja fler korruptionsfall, översyn av lagstiftning och främjande av forskning.
Det är en strategi i linje med gällande övergripande program för den regering som leds av statsminister Sanna Marin och där minskad korruption sorteras in i ett större arbete för hållbar utveckling
De olika delarna i åtgärdsprogrammet ska finansieras med befintliga medel, meddelar regeringen.
Sett ur ett internationellt perspektiv är det från ett bra utgångsläge som Finland nu intensifierar kampen mot korruption. I senaste korruptionsindexet från Transparency international delar Finland och Sverige tredjeplatsen i en rakning där Danmark och Nya Zeeland delar förstaplatsen.
Mer om den finländska statens arbete på området går att läsa på en särskild webbplats som drivs av justitiedepartementet.
Vad bra! Myndigheter skall alltid vara transparenta, annars kommer korruptionen lika säkert som gryningen kommer varje dag..
Heja Finland! Synd att Sverige nationella handlingsplan mot korruption är sp lealös och utan varken handling eller plan. Vi behöver titta mer på hur Finland gör och inte tro att vi är bäst i klassen.