Det är en upphandling värd drygt 140-miljoner kronor gällande landstingets och Region Värmlands telefoni som nu kammarrätten beslutat ska göras om.
Bland annat upphandlades byggande av mobilt företagsnät och byte eller uppgradering av telefonväxlar.
Telia vann upphandlingen men trots att Tele2 Business inte lämnat in något anbud begärde de överprövning. Anledningen till att de inte lämnat anbud anges vara de inte ansåg att alla krav i förfrågningsunderlaget gick att föra in i en tjänst. De upphandlande myndigheterna anser att det är ovanligt att en part som inte är med i upphandlingen väljer att överklaga men också att någon som inte lämnat anbud överklagat i ett så sent skede.
Upphandlande myndigheter vann i förvaltningsrätten men kammarrätten har kommit till ett annat utslag (pdf).
Tele2 ansåg att landstingets och regionens upphandling avser ett ramavtal och att avtalstiden på fem år och tre månader plus möjlig förlängning på 24 månader var för långt. Att det skulle vara frågan om ett ramavtal ansåg Tele2 styrktes av att det inte innehåller några garanterade volymer och förutsätter en beställning eller ett avrop för att leverans ska ske. Landstinget och regionen däremot ansåg att avtalet inte är ett ramavtal, eftersom det är direkt bindande för båda parter och innebär att även volymen är garanterad.
Kammarrätten kom till den sammantagna bedömningen att avtalet till övervägande del inte garanterar någon volym beträffande tjänster som ska levereras. Avtalet ska därför, enligt kammarrätten, anses vara ett ramavtal i den mening som avses i LOU. Med det följer att avtalstiden är för lång.
Rätten pekar på att förutom avtalstid med förlängning, som nämnts tidigare, anges även i avtalsmallen att landstinget kan förlänga ytterligare max sex månader om en överprövning försenar en kommande upphandling. Totalt sett innebär det en möjlig avtalstid om sju år och nio månader. Kammarrätten anser att hela denna tid ska beaktas vid bedömningen av om avtalstiden strider mot 5 kap. 3 § LOU. “Tiden överskrider klart tidsgränsen för ramavtal om fyra år som anges där. Landstinget och regionen anser att det finns särskilda skäl för den längre avtalstiden. Kammarrätten konstaterar att det är dessa parter som har bevisbördan för att så är fallet”, skriver kammarrätten i sin dom (pdf).
Till P4 Värmland säger landstingets upphandlingschef Pia-Britt Hildebrand att de är förvånade över beslutet och funderar på att begära prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Vi anser att det är en alldeles för viktig och stor upphandling för att ha på så kort tid. Det tar tid att bygga upp dessa strukturer. Det här beslutet påverkar många framtida utvecklingsprojekt om vi inte ska kunna skriva avtal på mer än fyra år. Det är ju stora investeringar även för leverantörerna – då kanske vi inte får in så många anbud, säger Pia-Britt Hildebrand till P4 Värmland.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer