I början av sommaren lämnade Konkurrensverket in ett krav till förvaltningsrätten att Laholms kommun skulle betala upphandlingsskadeavgift. Laholm hade direktupphandlat it-tjänster där kostnaderna, som beräknats ligga under gränsvärdet, drog iväg och hamnade på sammanlagt drygt en miljon kronor innan uppdraget var slutfört.
– När en upphandlande myndighet planerar att ingå ett avtal är det viktigt att den har en god framförhållning och är noggrann vid sin bedömning av hur högt kontraktsvärdet kan förväntas bli. Detta gäller särskilt när projekt genomförs på löpande räkning utan att något takbelopp överenskommits i förväg, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Konkurrensverket anser att när en upphandlande myndighet ska göra en bedömning av om värdet av ett visst kontrakt kan förväntas vara under direktupphandlingsgränsen, och därför inte annonserar upphandlingen, måste man vara medveten om och göra en realistisk bedömning av risken att projektbudgeten kan behöva utökas så mycket att kontraktsvärdet överstiger direktupphandlingsgränsen.
Konkurrensverket vände sig till Förvaltningsrätten i Göteborg med kravet att Laholms kommun ska betala en upphandlingsskadeavgift på 80 000 kronor.
När domen föll den 28 september sänkte förvaltningsrätten upphandlingsskadeavgiften till 40 000 kronor. Rätten beräknade skadeavgiften enbart utifrån ett av kommunens avtal med it-konsulten. Konkurrensverket som nu vänt sig till Kammarrätten i Göteborg och begärt prövningstillstånd för att få till stånd en överklagan där kravet på 80 000 kronor fortfarande gäller. Verket anser att målet är ett principfall och av vikt för framtida rättstillämpning. I överklagandet skriver verket att förvaltningsrätterna i Jönköping och Härnösand kommit fram till att fulla värden ska betalas när liknande ärenden bedömts.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer