Från scenen frågade Anders Lunander vilken fördel överprövningar ger för upphandlarna. Jag vill gärna visa mig duktig så min hjärna gick på högvarv för att tänka ut rätt svar.
”Vad menar han, kan upphandlarna vinna på att bli överprövade”, tänkte jag. ”De kanske får ett kvitto på att de har gjort något nytt och kreativt”, var det enda jag kunde komma på. Men jag förstod att det inte stämmer. Det kan ju lika gärna vara ren klantighet som leder fram till överprövningen.
Sinikka Suutari, upphandlare från Lidingö stad, visade sig vara smartare än jag. Hon satt i publiken och svarade högt och tydligt: ”Överprövning ger bättre priser”. Jag förstod fortfarande inte, men Anders Lunander förklarade från scenen: ”Just det. Om upphandlingen görs om får alla leverantörer se konkurrenternas bud. De som inte kom etta i den förra upphandlingen lämnar lägre priser i den kommande upphandlingen.”
Nu ramlade polletten ned. Så är det förstås, och kanske, kanske kan det få en leverantör att tänka till en extra gång innan de ringer sin jurist.
”Leverantörer som överprövar driver på utvecklingen mot lägre priser”
Sambandet blir i varje fall ett bra ämne att ta upp när jag nästa gång hör leverantörer klaga på att upphandlare bara ser till lägsta pris. Något som jag hör ofta och som nu också politiker (!) har börjat torgföra.
Det klagomålet är egentligen absurt. Upphandlarna sätter sällan eller aldrig priset. Det gör leverantören och hans konkurrenter.
Motargumentet blir att upphandlarna inte ställer rätt krav och att fokus därför hamnar uteslutande på pris. Men bollen kommer direkt tillbaka till leverantörerna: Vad gör ni för att marknadsföra de mervärden som ni kan ge, utöver den fysiska produkten? Mycket lite, skulle bli mitt svar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer