Det ska bli att lättare att göra tillfälliga direktupphandlingar under tiden som en överprövningsprocess pågår. Det hör till Överprövningsutredningens förslag – liksom striktare ramar för överprövning.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som just besvarat utredningens remiss (pdf) tillstyrker de flesta förslag som presenterats. Lena Micko, ordförande för förbundet:
– De nya förslagen skulle leda till en säkrare process.
Bland annat delas utredningens uppfattning att avgifter inte bör införas vid ansökan om överprövning. Bedömningen är att låga avgifter sannolikt bara skulle få små effekter på antalet överprövningar medan höga avgifter är betänkliga ur ett rättssäkerhetsperspektiv.
Förslagen om tidsfrist för förvaltningsrättens prövning och skyndsam handläggning applåderas särskilt. Enligt betänkandet ska en upphandlande myndighet kunna räkna med att överprövningen sker i en instans och att den tar maximalt 90 dagar.
– Det är bra att det äntligen händer något här. Att inte veta hur lång tid en överprövning kan ta skapar stor osäkerhet för kommunerna vid till exempel livsmedelsupphandling, säger Lena Micko.
Varken utredare eller SKL anser att det bör införas regler om att förlorande part ska betala processkostnader till vinnande part i överprövningsmål. Det beskrivs dock som mycket angeläget att förslaget om att processkostnader inte ska utgöra grund för skadestånd blir verklighet. Det skulle upphäva dagens obalans där leverantören kan bli ersatt men inte upphandlande myndighet.
Till skillnad från Konkurrensverket, som tidigare besvarat denna remiss, stöttar SKL utredningens förslag om den så kallade ”mellanvägen”. Enligt förbundets mening uppmuntrar den till dialog mellan upphandlande myndighet och leverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer