När regeringar och organisationer över hela världen som bäst planerar för hur de ska återhämta sig från pandemin är det också ett gyllene tillfälle att se över de långsiktiga effekter återställningen får på människor och miljö.
Den digitala transformationen är nämligen avgörande för hur vi ska kunna skapa bättre förutsättningar för en hållbar utveckling. Till exempel visar en nyligen genomförd undersökning att digitala tekniker kan reducera de globala utsläppen av växthusgaser med upp till 20 procent.
Nuvarande situation leder till ökade möjligheter att omdefiniera våra arbetssätt och till att genomföra nödvändiga förändringar för att bättre hantera klimatkrisen.
Och här spelar upphandlingen en viktig roll. Genom att premiera digitala och hållbara alternativ och framför allt ställa krav över hela kedjan kan vi påverka redan i en inledande fas.
Men det kräver också ett aktivt engagemang från samtliga aktörer. Offentlig upphandling är ett kraftfullt och hittills underutnyttjat verktyg för att tackla hållbarhetsmål och samtidigt modernisera it-infrastrukturen.
Om regeringar tillsammans använder upphandlingar för att öka sina investeringar i hållbar teknik kommer detta att få en enorm inverkan på människor och miljö.
Sverige bland föregångsländerna
I våra samtal med offentliga upphandlare och beslutsfattare har vi också märkt av ett genuint intresse av att driva mer hållbara upphandlingar. Exempelvis tar länder som Sverige, Norge, Tyskland, Nederländerna och Frankrike nödvändiga steg mot mer hållbara och ansvarsfulla offentliga upphandlingar.
En utmaning för offentliga upphandlare är att definiera tillräckligt ambitiösa kriterier för att göra skillnad, samtidigt som dessa är uppnåbara, kompatibla och inte begränsar konkurrens.
Genom en öppen dialog mellan beställare och standardiserade organisationer inom it-branschen, som Responsible Business Alliance och Green Electronics Council, blir det enklare att möta dessa utmaningar. Optimalt vore om dialogen resulterar i gemensamma kriterier för hållbar upphandling av it över hela EU och skapar en tydlig ram för branschen.
Dessutom behövs en strategi för ägande över hela kostnadskedjan, som innehåller ansvarsfull hantering och utfasning. Alternativt tar man hjälp av leverantören för att säkert och miljövänligt byta ut hårdvara. Ett annat sätt för upphandlare att göra hållbara val är att kräva produkter med erkända globala hållbarhetscertifieringar som EPEAT.
Utnyttja potentialen i upphandlingen
Vår värld behöver tekniken mer än någonsin och att investera i en digital omvandling bör hamna högt upp på prioriteringslistan. Regeringar och beslutsfattare har möjlighet att påskynda denna omvandling genom att bland annat förbättra anslutningsmöjligheterna, investera i framväxande teknik inom hälsa och utbildning och främja hållbarhet.
Men för att uppnå detta är det nödvändigt att samtliga inblandade driver efterfrågan på hållbara och ansvarsfulla it-lösningar och bättre utnyttjar den potential som finns i digitaliseringen.
Pandemin har satt nytt ljus på smarta och flexibla lösningar – låt oss använda upphandlingen under denna mycket speciella situation till att ställa om till en mer hållbar strategi.
Louise Koch
Hållbarhetschef på Dell Technologies
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer