Det är exempel på hur partierna med ”statsministerambitioner” vill åtgärda det man ser som problem inom offentlig upphandling. Svaren spretar överlag och där olika partier lyfter problemområden som brist på småföretagarperspektiv, bristande uppföljning och för litet fokus på hållbarhet.
I Upphandling24:s valenkät – som publiceras i sex artiklar fram till valet 11 september – har frågeställningen lyfts till riksdagspartierna.
Frågan: Vad ser ni för problem med offentlig upphandling och hur vill ni arbeta med dessa för att hitta lösningar?
Centerpartiet (partisvar):
”Offentlig upphandling stänger ofta ute småföretag, som bara utgör en tiondel av de som bjuder på offentliga upphandlingar. Offentlig upphandling bör därför småföretagsäkras, genom att krav ställs på att mindre omfattande upphandlingar utformas så att även dessa kan delta. Syftet med upphandlingarna bör i första hand vara att värna skattebetalarnas intressen.“
Kristdemokraterna (Larry Söder, riksdagsledamot):
”Uppföljningsarbetet är idag en av de största utmaningarna. Här vore ett förtydligande av regelverket välkommet. Ett annat problem är kompetensbristen.”
Liberalerna (Arman Teimouris, riksdagsledamot):
”Offentlig upphandling fyller en viktig funktion, men reglerna kan ibland uppfattas som alltför stelbenta. Ett exempel: Idag ställer upphandlingslagen till med hinder för kommunala bolag, kommunen, samfälligheter och privata fastighetsägare att gemensamt ta ansvar för ett områdes trivsel. Genom att tillåta privata aktörer att ansluta till kommunalt upphandlade avtal om skötsel, renhållning, sanering, förvaltning och bortforsling av obehöriga bilar kan vi skapa förutsättningar för samarbete och effektivare fastighetsförvaltning.”
Miljöpartiet (Amanda Palmstierna, riksdagsledamot):
”Miljöpartiet vill exempelvis att det ska vara lagkrav Lagen om offentlig upphandling att ställa hållbarhetskrav.”
Moderaterna (partisvar):
”Omfattningen av överprövningar av upphandlingarna är ett stort problem – processerna tar lång tid och kostar mycket. Det kan finnas skäl att se över om tidsgränser kan användas för att minska omfattande tidsförlust på grund av överklagande upphandlingar.”
Socialdemokraterna (Ida Karkiainen, civilminister):
”Politiken har ett särskilt ansvar att säkerställa att skattemedel aktivt bidrar till att uppnå samhällspolitiska mål såsom respekt för arbetstagares rättigheter, klimat- och miljöhänsyn, innovation och social inkludering. Därför är det viktigt att exempelvis schyssta villkor ska gälla för alla de som utför arbeten som är offentligt upphandlade. Upphandlingsregelverket ger möjligheter att ställa sociala krav som exempelvis sysselsättningskrav i upphandlingar. Detta kan användas i större utsträckning än vad som görs idag. Den offentliga sektorn har också genom sin storlek möjlighet att göra skillnad och vara pådrivande i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Genom inköpsprocesser som genomsyras av hållbarhetsperspektivet och cirkulär ekonomi kan miljö- och
klimatpåverkan minska avsevärt. Sverige ska ligga i framkant och fortsatt vara ett föredöme när det gäller miljöanpassad offentlig upphandling.”
Sverigedemokraterna (Matheus Enholm, riksdagsledamot):
”Offentlig upphandling präglas av en grundläggande intresseproblematik liksom en bristande kompetens i de kommuner som saknar resurser för att kunna genomföra en offentlig upphandling på bästa sätt.”
Vänsterpartiet har med hänvisning till resursbrist avböjt att svara.
Det finns en otroligt stor och bred kompetens bland offentliga upphandlare. Bristen på kompetens ligger hos beslutsfattare, politiker och ledningsgrupper. Det finns idag redan ett lagkrav på att upphandlande myndigheter ska dela upp upphandlingar i syfte att små och medelstora företag ska ges möjlighet att lämna anbud. De första att strida mot det är Kammarkollegiet. Det finns även ett krav på att statliga myndigheter ska utgå från nationella upphandlingsstrategin och att kommuner och regioner bör utgå från densamma, men det blundar beslutsfattarna i för att slippa utöka inköpsorganisationerna.
Det partiet som kommer med ett förslag på att begränsa vilka upphandlingar kammarkollegiet ska effektuera samt delar överskottet av deras anslag till övriga myndigheter och förtydligar vilket ansvar varje enskild myndighet har, kommer närmare att få min röst.