Hållbarhetsexperten Parul Sharma på advokatfirman Vinge har mångårig erfarenhet av hållbarhetsarbete i leverantörskedjan. Enligt Parul Sharma är ett av de viktigaste medlen för att nå ett långsiktigt samarbete kring hållbarhetsarbete med leverantörer att göra en riskanalys kopplad till icke-finansiella aspekter som miljöfrågor, sociala frågor, mänskliga rättigheter och antikorruption.
Hon lyfter också fram revisioner av leverantörer på högriskmarknader. Dessutom pekar Parul Sharma på utformningen av handhållningsprogram och förbättringsprogram för leverantörskedjan på högriskmarknader.
Går det att bedriva uppföljning av hållbarhetsarbetet i leverantörskedjan utan verktyg för detta?
– Många bolag har länge ansett att en uppförandekod och självskattningar specifikt i förhållande till leverantörer varit tillräckligt som ”kravställan” i frågor som rör mänskliga rättigheter, anti-korruption, arbetsrättsliga åtaganden, och miljöfrågor. Dock visar verkligheten genom en rad globala och nationella undersökningar att majoriteten av inköpande och upphandlande bolag inte har förmåga, kapacitet, kunskap eller resurser att verifiera och följa upp informationen som leverantörer fyller i, speciellt leverantörer från högriksländer, säger Parul Sharma.
Hon menar att detta är ännu mer kritiskt då de nya kraven för hållbarhetsredovisning efterfrågar en beskrivning av den hållbarhetspolicy som företaget följer och hur företaget granskar sina leverantörer för att identifiera, förebygga och mildra negativa hållbarhetskonsekvenserna.
– Detta är något som också prioriteras i EU:s nya direktiv för upphandling, säger Parul Sharma.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer