Överprövningsutredningen, som tillsattes av den förra regeringen, kom med sitt betänkande i mars 2015. Utredningen övervägde bland annat om en så kallad preklusionsfrist borde införas i upphandlingsmål. Utredningen föreslog dock i stället en ”mellanväg”, som innebär att leverantörer måste påtala fel eller brister innan halva anbudstiden passerat.
Flera remissinstanser avstyrkte eller hade invändningar emot förslaget (pdf) och påpekade också ett antal juridiska och praktiska problem med detta. Flera remissinstanser ansåg också att frågan behövde utredas ytterligare.
– Det finns alltså ett behov av att se över frågor om överprövning ytterligare. Vilka närmare frågor som bör utredas och i vilken form utredningen ska ske bereds för närvarande inom Regeringskansliet, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Upphandling24.
Han menar att det är viktigt att ta itu med de många överprövningarna.
– Sverige tillhör de länder i Europa som har flest antal överprövningar, trots att reglerna om överprövning i stora delar grundar sig på EU-direktiv. Antalet överprövningar har inte bara samhällsekonomiska konsekvenser utan skapar också problem såväl för myndigheter och leverantörer som för samhällsmedborgare. Samtidigt är det självklart viktigt att rättssäkerheten inte eftersätts vid upphandlingar, säger Ardalan Shekarabi.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer