Näst efter tvätten är det plaggens livslängd som avgör hur mycket de belastar vår miljö. Oavsett om du väljer ekologiska eller mer traditionellt tillverkade material kan du alltså göra stora miljövinster bara genom att köpa arbetskläder som håller längre. Då gör du inte bara en stor insats för miljön – du sparar pengar också!
Tillverkningen av tyget i våra kläder har stor miljöpåverkan. Ett exempel på det är bomullen som är en av de mest besprutade grödorna på vår jord.
När det vävda materialet sedan ska färgas används många mer eller mindre miljöfarliga kemikalier. Klädernas kvalitet har dessutom försämrats ordentligt de senaste 10–15 åren, vilket förkortat klädernas livslängd.
Sammantaget betyder det att våra kläder utgör en stor bov ur miljöhänseende. De förgiftar vår natur och använder mer energi i form av produktion och transporter än vad som är nödvändigt.
Kunde vi fördubbla livslängden på kläderna skulle vi i princip halvera belastningen på miljön. I många fall låter det sig göras, men då gäller det att ställa rätt kvalitetskrav på kläderna.
Genom att identifiera vad man i varje specifikt fall menar med kvalitet kan man öka livslängden på plagget. Det kan till exempel handla om vilken krympning man kan acceptera, vilken färghållfasthet plagget måste hålla och vilken slitstyrka som krävs för att det ska hålla längre, det vill säga alla aspekter som har att göra med hur länge plaggen håller och är fräscha och representativa. Alltså, ställ krav efter behov.
Det finns internationella testmetoder som man kan utarbeta sina krav utifrån. Då kan man jämföra de olika anbudsgivarnas produkter och välja den produkt och leverantör som är bäst – både med hänsyn till miljön och ur en ekonomisk synvinkel.
Kristina Lundin
Evelyn Jemal
Textilexperter, Uniformskonsulten
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer