-Vi känner att vi kunnat göra en mer anpassad varukorg som möter våra medlemmars behov och efterfrågan på miljömedvetna produkter. Vissa förändringar är också i linje med ny EU-lagstiftning, säger Elin Erwid, ansvarig inköpsstrateg vid HBV, inköpsfunktion för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.
Det nya ramavtalet börjar gälla 1 september för som längst fyra år och blir en efterföljare till ramavtalet Städprodukter och mjukpapper, som var det första i sitt slag som HBV upphandlade.
Städredskap, kemiska produkter, toalettpapper och sopsäckar är exempel på produkter som omfattas.
-Vi ställer nu ökade miljökrav på transporter – både när det gäller bränsle och typ av motorer. Leveranser ska även ske på fasta dagar och HBV har som mål att få färre och mer planerade leveranser. Vi har haft dialog med både leverantörer och medlemmar inför upphandlingen för att få en samsyn om att det är viktigt att minska antalet transporter. Utfallet i praktiken kommer vi att utvärdera, säger Elin Erwid.
HBV har utgått från Upphandlingsmyndighetens miljökrav på aktuella produktgrupper
-Vi har lagt in miljökrav även för produktgruppen servering som till stor del omfattar engångsprodukter som bestick, muggar och så vidare. Där har vi fått bort den traditionella plasten helt och det blir en övergång till andra material som papper, kartong-fiber och trä-cellulosa. Från 1 januari 2021 gäller också ny EU-lagstiftning på det här området, säger Elin Erwid.
Hur påverkas tillgången av städ- och hygienprodukter av pandemin?
-Våra medlemmars efterfrågan har kanske gått upp något, men framför allt märks det av att förbrukningen ökat inom hälso- och sjukvården. För exempelvis desinfektionsmedel och skyddshandskar påverkar det inom befintligt avtal med längre leveranstider och prishöjningar.
AllOffice Nordic och Papyrus/Procurator är leverantörer i nuvarande avtal och i det som börjar gälla i höst blir AllOffice Nordic ensamleverantör.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer