Västerås stads upphandling av datorer och annan hårdvara var ursprungligen värd 18 miljoner kronor. Via ett sent tillägg svällde den betydligt. Till kom nämligen skoldatorer för ytterligare drygt 30 miljoner.
Att göra så pass väsentliga förändringar i förfrågningsunderlaget tyckte inte Macsupport var rätt. Särskilt när kommunen i första förfrågningsunderlaget särskilt poängterat att skoldatorer inte ingick.
Förvaltningsrätten fick ärendet på sitt bord, och Macsupport ges i domen (pdf) rätt. Den sammantagna bedömningen är att en ny annonsering skulle ha skett med tanke på förändringarna i upphandlingen.
Avtalet med Atea ogiltigförklaras. Samtidigt klassas gjorda avrop, inklusive Ipads till skolan, som otillåten direktupphandling.
Enligt Jan Lindblom, direktör i barn- och utbildningsförvaltningen vid Västerås stad, har det funnits en beredskap på att detta beslut skulle kunna komma. Han säger:
– Förvaltningsrättens beslut innebär ingen akut anledning till oro, och arbetet i förskolor, skolor och all annan verksamhet kan gå vidare som vanligt.
Domen i förvaltningsrätten har inte vunnit laga kraft. I ett pressmeddelande slår kommunen fast att inga datorer eller annan hårdvara kommer att behöva samlas in eller returneras.
– Västerås stads utgångspunkt är att överklaga domen till kammarrätten, säger Lena Grapp, chefsjurist i Västerås stad.
Lena Grapp anser att kommunen varit tydlig i samband med att skoldatorerna tillkom i upphandlingen. Detta skedde en månad innan anbudstidens utgång. Beslutet kommunicerades till bland annat de företag som hämtat förfrågningsunderlag via EU-supply.
Macsupport försökte redan på ett tidigt stadium få domstolen att interimistiskt förordna att avtalet inte skulle få fullgöras förrän annat beslutats. Detta beviljades dock inte.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer