Boken Upphandla rätt & lätt gavs för bara några veckor sedan ut på Komlitt. Författaren Björn Flintberg berättar att han sedan år 2008 har arbetat av och till med upphandlingsfrågor, ofta på beställarsidan.
Varför bestämde du dig för att skriva en bok?
– Jag har sett blod, svett och tårar hos många duktiga och engagerade verksamhetsmänniskor i framförallt kommunal sektor som tycker att upphandling är krångligt och svårt.
Av en slump stötte Björn Flintberg ihop med Komlitts förlagschef i Almedalen. De båda började prata om upphandlingens roll i den offentliga organisationen – och nu ser vi resultatet.
Förhoppningen är att avdramatisera den rädsla för LOU som kan finnas:
– Jag vill hjälpa till att rusta vanliga tjänstemän som har projekt eller verksamheter som kräver upphandling. Jag vill att de ska känna sig tryggare i sin dialog både mot sitt egna upphandlingsstöd, men framförallt i kravställningen och relationen mot leverantörer.
Vad kännetecknar din bok?
– Jag ville skriva en bok som inte var för tung att läsa. Mitt mål har varit att skriva en bok främst riktad mot de i offentlig sektor som idag känner sig osäkra och lite rädda inför upphandling.
Många andra böcker om upphandling utgår från det juridiska. Björn Flintberg säger att han bitvis medvetet förenklat i relation till den komplexitet som finns med alla specialfall och undantag:
– Boken innehåller en hel del rekommendationer utöver lagens krav, anpassade för verkligheten i en kommunal organisation. Till exempel ligger en hel del fokus på den interna processen med förankring, hur man jobbar i en referensgrupp och så vidare.
Du har tidigare skrivit boken Kraschen som sammanfattar dina egna erfarenheter av en bolagsdröm som gick i konkurs. Har du samma dystra erfarenheter av upphandling?
– Jag har inte varit negativt drabbad, som fallet var med Kraschen, men jag jobbar en del med upphandling i min roll som verksamhetskonsult och ledningsstöd. Jag har varit med både som upphandlare och leverantör i olika skeden av livet, men senaste åren nästan uteslutande på beställarsidan.
Var ser du din främsta målgrupp?
– Min förhoppning är att det ska bli en introduktionsbok för de många verksamma som inte har upphandling som sitt primära arbetsområde, utan som jobbar i verksamheterna som projektledare eller verksamhetsansvariga och som kommer i kontakt med upphandling som beställare.
– Jag vill inte att man ska känna sig avig inför en upphandling utan se det som en möjlighet att hitta spännande och bra leverantörer.
Praktisk introduktion till upphandling
Björn Flintberg som just har gett ut en praktisk bok om offentlig upphandling. Boken riktas bland annat till alla dem som arbetar med upphandling, eller ska börja göra det, men som kanske inte har upphandling som sin huvudarbetsuppgift.
| 2015-04-23
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer