Enligt Löfven har Sveriges vaccinsamordnare dock redan ett uppdrag att titta på fler alternativ än de gemensamma EU-avtalen, vilka hittills gjort att EU hamnat på efterkälken i vaccinationstakten jämfört med exempelvis Storbritannien och Israel.
-Vi vill dock inte ha en ordning där vi ska börja laborera med de avtal som redan finns i EU så att vi bryter mot något avtal där. Det vore inte bra – det vore direkt förödande, sade Stefan Löfven i riksdagen.
Sverigedemokraternas Ludvig Aspling pressade Löfven hårt i riksdagen och målade upp bilden av ett EU-misslyckande:
-Sébastien De Rey, som är avtalsspecialist vid Leuvens universitet, hävdar att den brittiska regeringens köpeavtal med Astra Zeneca, vilket är samma företag som unionen har köpt från, både är mycket tydligare vad gäller rätten att utöva tillsyn över fullgörandet och innehåller striktare konsekvenser vid försenad leverans jämfört med EU:s avtal med samma företag. Detta har gett britterna en stor fördel.
-En källa till tidningen Politico säger att EU:s avtal saknar kommersiellt sunt förnuft. Storbritannien har dessutom lyckats få loss fler doser snabbare genom att helt enkelt betala lite mer samtidigt som EU från början har försökt att dra ned priset, sade Aspling.
Danmark, Polen, Tjeckien, Ungern och Österrike är nu EU-länder som öppet söker vaccinavtal utanför EU-samarbetet och den vägen ser även ut att bli aktuell för Sverige.
Frågan väntas komma upp för diskussion i riksdagens socialutskott idag med ett troligt stöd för ett tillkännagivande till regeringen om att undersöka möjligheterna att köpa in vaccin på egen hand.
M, SD, V, KD och L väntas stödja den linjen, som moderatledaren Ulf Kristersson lanserade tidigt, och därmed forma en riksdagsmajoritet.
Regeringen varnar dock för falska förhoppningar med en ny strategi för vaccininköp med påpekanden om att det inte finns ”lager på hyllan” och med en viss förundran över att Israel lyfts fram som exempel då landet saknar inhemsk vaccinproduktion.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer