I Vismas Anbudsbarometer 2020 har 505 leverantörer till offentlig sektor svarat på frågor om hur de upplever upphandlingsklimatet i Sverige.
Av svaren framgår att 68 procent skulle lämna fler anbud om myndigheterna hade fokuserat mer på kvalitet. Det vanligaste skälet till att man avstår från att delta i upphandlingar är att det läggs för stor vikt vid priset.
85 procent uppger att de någon gång har struntat i att lämna anbud av det skälet.
– Det finns flera förklaringar till varför lägsta pris fortfarande står i centrum. Ett enkelt svar är att det är mer komplext att väga in andra faktorer och kräver mer resurser i såväl upphandlings- som uppföljningsfasen. Att det leder till att leverantörer väljer att strunta i offentliga upphandlingar är olyckligt, säger Marie Ceder, vd för Visma Commerce.
Andra anledningar till att leverantörer struntar i att delta i upphandlingar är att kraven som ställs upplevs irrelevanta och omöjliga att nå, chanserna att vinna är små samt att man är missnöjd med upphandlingsklimatet.
Fyra av tio leverantörer, 42 procent, uppger att de tycker att upphandlingsklimatet är mycket dåligt eller dåligt.
– För att skapa ett sunt klimat för upphandling krävs att köpare och säljare träffas och utbyter erfarenheter redan på ett tidigt stadium i processen. Att upphandlarna jobbar aktivt med att skapa dialog med leverantörerna är både välbehövligt och välkommet, Marie Ceder.
28 procent kontaktar myndigheterna innan en upphandling. 10 procent gör det aldrig. De vanligaste orsakerna till att man inte gör det är att man upplever att det är svårt att få kontakt, man saknar kännedom om kommande upphandlingar och är osäker på om det är tillåtet eller ej, enligt rapporten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer