-Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ser mycket allvarligt på situationen. Jag förstår att vissa patienter har behövt vänta orimligt länge på sina provsvar. Det är helt ohållbart, säger Björn Eriksson (bilden) som är Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör.
Enligt Region Stockholm har Unilabs inte klarat sina åtaganden inom upphandlad laboratoriediagnostik.
Avtalet började gälla 27 april i år och problemen har bland annat gällt att leverera provsvar kring misstänkta hudförändringar inom uppsatta tidsgränser.
Enligt hudmottagningar som P4 Stockholm tillfrågat finns exempel på misstänkt cancer där provsvar dröjt i tio veckor – långt över de nationella riktlinjernas tidsgräns på två veckor.
Region Stockholm kräver nu en omedelbar förbättring och ett krismöte kommer att hållas de närmaste dagarna för att avgöra om avtalet med Unilabs bryts.
Björn Eriksson säger att allt fokus ligger på att komma tillrätta med situationen, men att de åtgärder som Unilabs presenterat hittills varit otillräckliga.
Ett av regionens krav är att underleverantörer anlitas för att öka kapaciteten för att analysera provsvar.
Unilabs medger förseningar men hävdar i motsats till uppgifter från hudmottagningar att prioriterade provsvar levererats i rätt tid.
– Vi beklagar verkligen att människor har fått vänta längre än de ska på sina provsvar. Vi ser mycket allvarligt på förseningar som kan påverka sjukdomsförlopp och skapa oro. Vi har anställt ytterligare personal för att ha kapacitet att bedöma alla prover inom den utsatta tiden, säger Charlotta Wikström, Sverigechef med ansvar för patologi och radiologi på Unilabs.
Enligt Unilabs är nuvarande eftersläpning omkring 6000 provsvar och med personalförstärkningar hoppas man komma i fas igen inom fyra veckor.
Företaget hävdar att en del av problemet varit felbedömningar i dokument från upphandlingen för fyra år sedan. De volymer som handläggs idag ligger på ungefär 75 procent över den nivå som beräknades tidigare, enligt Unilabs.
Region Stockholms ledningsstab planerar nu en extern granskning av hela processen, inklusive förvaltningens krav i upphandlingen, genomförandet av upphandlingen samt roten till de problem som varit under avtalsperioden.
Samtidigt finns anledning till självrannsakan inom den egna förvaltningen.
Redan i början av juni flaggade flera vårdgivare för problemen men detta fastnade i byråkratin och nådde enligt hälso- och sjukvårdsdirektören fram till honom först under ”senare delen av augusti”.
– Jag kan konstatera att när vi får signaler om så allvarliga brister borde vår interna process fungerat bättre, säger Björn Eriksson.
Region Stockholm är också missnöjd med hur Unilabs skött ett avtal om medicinsk radiologi och hänvisar till att både undersökningar och provsvar försenats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer