Det framgår av en granskning i Dagens Nyheter.
Region Stockholm och Karolinska lägger nu i bromsen med ett flertal åtgärder.
Sedan den 1 mars godkänns inte längre avtal som strider mot interna regler och LOU. Dessutom väntas beslut inom kort om ett åtgärdspaket där Karolinska får ett tillskott på 415 miljoner kronor, kombinerat med att 400 tjänster ska tas bort.
Ökningen av inhyrd personal var 18 procent under förra året och speglar utvecklingen i hela Region Stockholm (totalt 658 miljoner kronor) och delvis även Sverige som helhet. Det är framför allt kostnader för inhyrning av sjuksköterskor som ökar.
Karolinskas styrelseordförande Håkan Sörman säger till DN att det i första hand gäller ramavtalen.
– Sedan kan det finnas synnerliga skäl att frångå dem, men för att få göra det är bedömningen ganska strikt.
– Vi kommer att följa inhyrningen väldigt noga och målsättningen är att den ska minska. Det måste vi om vi ska klara vårt sparbeting. Inhyrning är en styggelse. Det är dyrt och dåligt.
Enligt sjukhusledningen är problemet till stor del att ramavtalen är dåligt anpassade för de stora personalbehov som Karolinska har. Det gäller både Region Stockholms tio centrala ramavtal och Karolinskas egna avtal för avrop.
– Det har visat sig att ramavtalen inte levererar på det sätt som vi hade tänkt oss då avtalen tecknades. Då tvingas verksamheterna direktupphandla och en hel del andra aktörer kommer in på det sättet, säger Ragna Forslund, tillförordnad inköpschef på Region Stockholm, till DN.
Karolinskas ledning bekräftar att ett beslut fattades ifjol om att godkänna inhyrning av personal vid sidan av ramavtalen.
– Det är korrekt att vi i somras fattade ett sådant beslut. Det gällde över sommaren, som gick ut på att det var tillåtet när det förelåg synnerliga skäl att göra direktupphandling. Det fanns inte bolagsnamn angivna i besluten, säger tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer