I en ny rapport om regionernas miljöarbete konstaterar Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att den direkta klimatpåverkan minskat över tid.
Energieffektiviseringen sparar uppåt en halv miljard kronor per år och andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken är nu över 93 procent. Den direkta klimatpåverkan har minskat kraftigt över tid, exempelvis med tre fjärdedelar från medicinska gaser.
– Sammantaget ser vi att miljöarbetet i regionerna tar tydliga kliv framåt, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på SKR.
Lägst energianvändning per yta har regionerna Värmland, Jönköping och Dalarna. Region Jönköping har också den största förbättringen sedan 2009, med hela 31 procent.
Även regionerna Uppsala, Kronoberg, Västernorrland och Stockholm har minskat energianvändningen per yta med runt en fjärdedel.
De stora effekterna på regionernas verksamhet kring covid-19-pandemin och ökade priser på livsmedel, el och drivmedel märks inom miljöarbetet, enligt rapporten:
• Antibiotikaförsäljningen har ökat, men till lägre nivåer än före pandemin.
• Volymer och kostnader har ökat för både livsmedel i stort och för ekologisk mat.
• Ökade kostnader för el har bidragit till energibesparingar och en viss överflyttning till fjärrvärme, samtidigt som pandemins extra belastning på ventilation och verksamhet har släppt.
• Ökade drivmedelspriser och osäkerhet om styrmedel är en utmaning både för kollektivtrafiken i stort och andelen förnybara drivmedel.
• Även minskade avfallsmängder är delvis en effekt av att pandemin släppt sitt grepp.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer