Det är retorikexperten Jennie Gotsis som delar med sig av sju grundläggande tips i tidningen Shortcut:
Första intrycket: det första intrycket utgörs av hur du tittar på personen, hur du tar i hand, hur du rör dig och vilket tonläge du börjar prata i. För att göra bästa möjliga intryck är det viktigt att du tittar personen rakt i ögonen och därefter tar du honom/henne i hand. Glöm inte heller att det är de som bett dig komma, så ha en stolt hållning och varm, bärande röst när du pratar. Glöm inte heller att le, det får personerna mer välvilligt inställda.
Förbered dig: ställ in dig på att du kan få tre olika typer av frågor ställda: neutrala, generösa och hotfulla. Neutral är exempelvis ”vad har du för utbildning”, var jobbade du senast. Tänk på att ha fakta klar. En generös fråga är ”vad är du mest stolt över” eller ”var står du om fem år”. Förbered konkreta exempel innan du ger dig iväg till intervjun. En hotfull fråga kan vara ”vad kan du tillföra oss”, så glöm inte att stärka ditt självförtroende och ha argument till hands.
Något som också kan vara intressant är att berätta vad du tillfört på tidigare arbetsplatser och någon typ av historia om varför du just vill jobba på detta företag.
Argumentation: de hotfulla frågorna kan kräva att du även kan argumentera för din sak. Det finns i grunden tre typer av argumentationer: känslomässiga, faktabaserade och karaktärsbevisade.
De känslomässiga handlar till exempel om livskvalitet, att du sprider glädje, har nöjda kunder och är en uppskattad medarbetare. De faktabaserade argumenten är sådant som kan redovisas i siffror, hur mycket pengar du tjänade år företaget eller att du rodde hem den största kunden. Karaktärsbevisande argument kan vara att du jobbar hårt, håller det du säger och ställer upp när det behövs.
Kroppsspråk: tänk på hur du för dig under intervjun. Ha en bra hållning, ha inte armbågarna på bordet och ha eventuella betygskopior snyggt i mappar. Du får gärna spegla intervjuarens kroppsspråk men överdriv inte.
Rösten: prata eller sjung innan du går på intervjun. Att sjunga på morgonen kan dessutom få dig på gott humör. En lugn röst inger förtroende och gör den du möter avslappnad.
Lyssna: ha ögonkontakt med intervjuaren och låt honom/henne tala till punkt. När det är din tur att svara kan du sammanfatta och säga ”om jag förstår dig rätt vill du veta hur det gick med mitt förra uppdrag”. Gör det bara inte efter varje fråga, utan med måtta.
Uppföljning: vänta några dagar efter intervjun, här sedan av dig. Ett sätt kan vara att skicka ett kortare mejl där du tackar för intervjun och ber dem återkomma om de behöver med information. På så sätt påminner du om också dem om ditt intresse för tjänsten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer