Research är A och O
Läs på om företaget.
- Innan du går på en intervju ska du alltid göra research. Självklart ska du kolla upp företaget på nätet, men hör dig också för med personer som känner till företaget eller jobbar där. Det kan vara svårt att få en vettig bild av företaget som du söker till eftersom de vill marknadsföra sig gentemot dig. Genom att ta referenser kan du få en mer verklig bild av arbetsgivaren.
Förbered presentationen
Håll två minuters tal om dig själv
- Under mötet kommer du definitivt bli ombedd att berätta lite om dig själv. Därför är det viktigt att ha en två minuter lång presentation förberedd, där du berättar det senaste du gjort, men som också ger en bild av vem du är professionellt. Försök få med de tre fyra viktigaste sakerna som du vill att de ska veta. Kolla gärna av manuset med kompisar eller din karriärcoach, men tänk på att det inte ska vara några långa haranger.
Tänk igenom svar
Självklara frågor kan du förbereda
- Det finns några frågor som är givna i samband med en anställningsintervju. En sådan är vilka starka och svaga sidor du har. Lyft fram dina starka sidor. Välj sedan gärna en lämplig svag sida och resonera kring dem. En stark sida kan också vara en svag. För den som exempelvis är drivande, kan en baksida vara otålighet. ”varför lämnade du ditt tidigare jobb”, ”varför ska vi anställa just dig” och ”vad tyckte du om din tidigare chef” är ytterligare exempel på frågor som är bra att vara beredd på.
Var aldrig negativ
Var diplomatisk om motgångar
- En tumregel är att aldrig vara negativ. Om du inte hade en fungerande relation med chefen, kan du säga ”jag jobbade självständigt, så vi hade avstämningar en gång i månaden, vilket fungerade bra” eller något liknande. Det är också bra att förbereda några frågor till rekryteraren. Du kan be honom/henne berätta mer om arbetets innehåll, den största utmaningen i jobbet du söker eller liknande.
Prata inte lön
Låt arbetsgivaren ge ett bud
- Om du får frågan om löneanspråk, undvik den så länge som möjligt. Om du ändå ställs inför den kan du kan exempelvis säga ”jag är säker på att jag kommer att få en marknadsmässig lön”. Det bästa är alltid att låta arbetsgivaren lägga första budet.
Avsluta med ett tack
Nödvändig artighet
- När du ska avsluta, tacka för en trevlig anställningsintervju och fråga hur den fortsatta rekryteringsprocessen ser ut. Fråga också om du kan kontakta rekryteraren för fler frågor, på så sätt öppnar du för en vidare dialog.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer