Välfärdsutredningen gör bedömningen att en orimligt stor andel av de skattemedel som är avsedda för skola, vård och omsorg inte används i välfärden och att möjligheten att göra obegränsade vinstuttag ger felaktiga incitament som riskerar att påverka kvaliteten och styrningen av välfärden negativt. Utredningen bedömer därför att det finns behov av en reglering av vinster i välfärden.
Enligt Konkurrensverket yttrande till regeringen (pdf) har välfärdsutredningen inte visat upp några så kallade övervinster på de välfärdsmarknader där avtal träffats efter konkurrensutsättning. Därför finns inget behov av att reglera vinster.
– Upphandling av varor och tjänster i konkurrens är ofta ett mycket effektivt sätt att använda offentliga medel, anser Konkurrensverkets tillförordnade generaldirektör, Karin Lunning.
Konkurrensverket konstaterar att de problem som utredningen tar upp nästan uteslutande handlar om skolområdet och andra områden inom välfärden där privata företag ges offentlig ersättning utan konkurrensutsättning i enlighet med upphandlingsreglerna.
Konkurrensverket avstyrker förslagen om att företag och organisationer som verkar inom välfärdssektorerna måste ha särskilt tillstånd för att ta emot offentlig finansiering, att företag med sådant särskilt tillstånd inte ska få ta emot annan finansiering än offentlig och att de inte får redovisa högre resultat än en viss nivå. Konkurrensverket anser att förslagen i vart fall inte bör omfatta kontrakt som tilldelats enligt upphandlingsreglerna.
– Om vinstnivåerna blir onormalt höga tyder det framför allt på att konkurrensen behöver förbättras på just den marknaden eller i en upphandling, säger Karin Lunning.
Konkurrensverket avstyrker utredningens förslag att välfärdstjänster som understiger tröskelvärdena skulle undantas från upphandlingsreglerna. Det skulle, om det genomfördes, innebära att kontrakt på cirka sju miljoner kronor skulle vara helt oreglerade, enligt verket.
– En sådan ”frizon” för upphandlingar på omkring sju miljoner kronor skulle öka risken för korruption, och dessutom leda till små möjligheter för uppföljning och tillsyn, säger Karin Lunning.
Välfärdsutredningen har också lagt en rad förslag om reglerna för upphandling av välfärdstjänster. Konkurrensverket har i det sammanhanget inga invändningar mot att Lagen om valfrihetssystem (LOV) ersätts av en ny lag utan koppling till upphandlingsreglerna.
“Konkurrensverket föreslår att den utredning som regeringen avser att tillsätta för att föreslå förenklingar under tröskelvärdena även ges i uppdrag att se över reglerna för upphandlingar av välfärdstjänster”, skriver verket i sitt yttrande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer