Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren fick sparken av regeringen i januari. Då angavs olika syn på hur arbetet skulle bedrivas mellan henne och ansvarig minister, infrastrukturminister Anna Johansson (S), som orsak.
Nu kommer dock uppgifter fram som ger en helt annan bild. Enligt SVT och Dagens Nyheter är den egentliga anledningen att en stor dataupphandling som myndigheten gjorde 2015 ledde till att sekretessbelagda uppgifter blev tillgängliga för främmande makt.
Det är många säkerhetsklassade uppgifter som Transportstyrelsen förfogar över, som information om alla fordon i hela Sverige, även polis och militära fordon. Dessutom finns personuppgifter om alla körkortsinnehavare.
Tidigare har Säpo varnat för säkerhetsrisker i upphandlingar. I deras årsbok för 2015 anges att ”Många länder bedriver underrättelseverksamhet i och mot Sverige eller svenska mål utomlands. Detta görs för att få tillgång till information och teknologi. Andra stater försöker också påverka Sveriges politiska beslutsfattande exempelvis genom att försöka vinna upphandlingar hos bland annat svenska myndigheter.”
Säpo har angett att de haft konkreta exempel på detta, men inte velat ange dem på grund av sekretess. De har dock tagit IT-drift som ett exempel.
Det står nu klart vilket ett av dessa exempel varit. Transportstyrelsen upphandlade 2015 drift av Transportstyrelsens cirka 1 100 fysiska och virtuella servrar, applikationer och datahallsinfrastruktur samt även tillhandahålla support och konsulttjänster.
Upphandlingen vanns av IBM i ett femårigt avtal värt ungefär 800 miljoner kronor. Avtalet innebar att Transportstyrelsen successivt skulle avveckla serverhallen i Örebro och alla andra egna datahallar och att IBM tillhandahöll datacenter som tjänst.
IBM valde att förlägga driften till länder i Östeuropa enligt flera av varandra oberoende källor som SVT Nyheter pratat med. Därmed fick utländsk personal ansvar för sekretessbelagda uppgifter. Nu bekräftar infrastrukturministern att detta är de egentliga orsaken till att generaldirektören fick sparken.
– Det som hänt är mycket allvarligt och därför reagerade vi också väldigt snabbt sedan Maria Ågren kontaktat mig och berättat att hon var föremål för en förundersökning. Vårt beslut att ersätta henne gick väldigt fort, säger Anna Johansson till DN.
Hon berättar att de beskrev en annan orsak till entledigandet för att inte skulle röja några uppgifter eftersom förundersökningen pågick och det rådde förundersökningssekretess.
Enligt Dagens Nyheter skrevs affären under av Maria Ågren själv och inte av Transportstyrelsens styrelse.
– Utan att gå in på det specifika fallet kan jag säga att vi ofta ser stora brister när det gäller statlig offentlig upphandling där säkerhetsperspektivet glöms bort när verksamhet outsourcas, säger Säkerhetspolisens presschef Nina Odermalm Schei till DN.
Enligt TT fick Maria Ågren i förra veckan ett strafföreläggande av åklagare på 70 dagsböter för “vårdslöshet med hemlig uppgift” där hon ska ha brutit mot gällande lag men också Transportstyrelsens egna riktlinjer när det gäller åtkomst till system och servrar. Enligt föreläggandet ska hon dock inte haft som syfte att “gå främmande makt tillhanda”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer