Tuvsam heter ett inköpssamarbete mellan åtta kommuner på Sveriges västsida. Det började som ett samarbete mellan de tre kommunerna Trollhättan, Uddevalla samt Vänersborg och 2002 anslöt Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Tanum. Det ger en sammanlagt befolkningsmängd på drygt 200 000 invånare.
Administration och samordningen av inköp av livsmedel till de åtta kommunerna sköts av Lisbeth Sandblom som är upphandlare på Trollhättan stads upphandlingsavdelning. Till sin hjälp har Lisbeth dessutom en referensgrupp som består av de kostansvariga i de olika kommunerna.
— Det är de kostansvariga som sätter krav på maten och vilket sortiment vi ska upphandla, säger Lisbeth Sandblom.
Den enorma inköpsvolymen som går till skolor, äldreboenden och andra kommunala inrättningar uppgår totalt till cirka 113 miljoner kronor per år.
Ramavtalen som sluts löper på två år med option att förlänga ytterligare ett år. Varje kommun sluter egna avtal med leverantörerna men Lisbeth Sandblom bevakar prisjusteringar och ser till att nya prislistor kommer ut. Hon informerar även de övriga kommunerna om ändringar i sortimentet samt anordnar träffar med leverantörerna.
Lisbeth Sandblom säger att man inte har gjort några beräkningar på vad kommunerna hittills har tjänat på samarbetet men hon menar att en större inköpsvolym rent generellt ger lägre priser. Hon tillägger även att varje procent priserna kan hållas nere innebär besparingar på miljoner för kommunerna.
Torskstopp ett miljöbeslut
Tuvsam är mitt uppe i en ny upphandlingsrunda och de nya avtalen ska träda i kraft den 1 oktober. Den här gången har man helt avstått från att ta med torsk i förfrågningsunderlaget och orsaken är att torsken finns med på världsnaturfondens lista över utrotningshotade djur. Kommunerna har tidigare köpt in 15 ton torsk årligen men från och med nu kommer man alltså att satsa på andra grönlistade fiskarter exempelvis hoki, sej och kummel. Lisbeth Sandblom har inte hört talas om någon annan svensk kommun som fattat något liknande beslut och menar att det tagits emot på ett bra sätt av kommuninvånarna:
— De reaktioner vi fått hittills har mest varit positiva. Det ringer folk och tycker att det här är jättebra.
Förmodligen kommer kommunerna även att spara pengar på beslutet eftersom den bristande tillgången gör torsk till en relativt dyr fisk. Hoki och sej exempelvis är i allmänhet billigare än torsk.
Torskstoppet är emellertid inte det enda miljöinitiativet i den pågående upphandlingen. Man har även ställt krav på att ägg ska komma från hönor som haft tillgång till bur med sittpinne och sandbad och att visst kött ska komma från naturbetesdjur. Eftersom det råder en allmän brist på naturbeteskött så har man dock även lagt in en möjlighet för leverantörerna att ta med konventionellt framställt kött i anbuden.
Ekologiskt står i fokus
Tuvsam satsar ganska hårt på inköp av ekologiskt producerade livsmedel. Enligt det nationella konsumtionsmålet för den offentliga sektorn ska 25 procent av de livsmedel som köps in vara av ekologisk art 2010. Kommunerna har som målsättning att helt eller nästan helt leva upp till det målet och i Trollhättan sker en uppföljning kvartalsvis. I den aktuella upphandlingen har man gått från drygt 100 till 207 ekologiska produkter vilket alltså är en konkret åtgärd för att uppnå målen.
Lisbeth Sandblom konstaterar att ekologisk mat förvisso kostar mer än icke ekologiskt producerad mat men menar att det går att pressa priserna genom större inköpsvolymer. Samtidigt säger hon att ökade volymer gör att fler leverantörer vill övergå till ekologisk produktion.
Tuvsamsamarbetet har en ganska lång erfarenhet av inköp av ekologiskt producerad mat men det är inte alltid så lätt.
— Vi har varit lite i obalans med producenterna. När de har haft produkter då har vi inte köpt och när vi vill köpa så har de inte varit i fas och kunnat leverera, säger Lisbeth Sandblom.
Hon menar att omställning av köttproduktion tar ganska lång tid och får producenterna då inte avsättning för sina produkter så är risken att de börjar producera traditionellt igen.
Det råder ingen tvekan om Tuvsams miljöambition och Lisbeth Sandblom avslutar intervjun med några tänkvärda ord:
— Vi tycker att det är viktigt att man visar en inriktning. Någonstans måste man börja och vi hoppas att det slår väl ut.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer