–Jag påstår att branschen står i lågor. Med Rättvist byggande försöker vi göra vad vi kan för att släcka branden, säger Morgan Jansson, ordförande i styrgruppen för Rättvist byggande och även inköpschef för Stockholmshem.
Han tillägger:
-Branschen skulle behöva mobilisera men många i vår omvärld verkar vilja utreda vidare innan de agerar. Man tillsätter inte en utredning när det brinner, man samlas och släcker först.
Den vädjan om ökat engagemang som kommer från Rättvist byggande har sin grund i en sammanställning av de kontroller som genomförts inom samverkansmodellen sedan våren 2018.
Totalt 120 oannonserade kontroller av över 1400 leverantörer visar på missförhållanden med svart arbetskraft, ogiltiga id-handlingar och oanmälda underentreprenörer vid 40 procent av byggarbetsplatserna.
Förutom kontrollerna täcker Rättvist byggande-modellen även hårdare krav vid upphandling och kartläggning av hela kedjan av entreprenörer. Oegentligheter är förenade med viten och alla misstänkta brott polisanmäls.
Stockholms stads fem fastighetsbolag Familjebostäder, Micasa fastigheter, Sisab, Stockholmshem och Svenska bostäder står bakom arbetet, som nu vidgas genom att öppna för privata byggherrar att ansluta sig.
En ideell förening inom branschorganisationen Byggherrarna öppnar för att privata bolag blir en del av Rättvist byggande.
–Vi verkar på en nationell arena och har ett brett nätverk. Genom föreningen för Rättvist byggande kan vi växla upp arbetet mot arbetslivskriminalitet och byggfusk, säger Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna.
Mer om bakgrund och arbetssätt för Rättvist byggande går att läsa i en artikel på inköprådet.se från förra hösten.
Bra att herrarna kämpar på! åt H…v…e, på ren bondsvenska, med de greedy typer som förefaller breda ut sig inte bara i byggsvängen, utan i hela samhället. En bra fråga i sammanhanget: varifrån kommer drivfjädern?
janow
Hej, bra om byggfusket arbetskraft bearbetas men jag ställer mig frågan när man ska ta upp kampen med allt “verkligt byggfusk” där konsumenter samt kommuner blir oerhört drabbat när systemet följer ex ABT 06 som är en byggregel som är förlegat. Inför åter statens kontroller igen istället för all egenkontroller som är det största fusket marknaden kommit på. Jag bor själv i en fastighet där det stora erkända byggbolaget Riksbyggen genomfört ett område med fastigheter där man undertecknad samt intygat för kommunen att man följer plan och bygglagen gällande tillgängligheten. Vi fick boende som sökte anpassning hos kommunen när detta uppdagades. Vi som fastighetsägare (bostadsrättsföreningen) blev ålagda att genomföra installationen i fastigheten, om inte skulle det utgår ett vite på 800.000 kr samt förseningskostnader till åtgärder fanns på plats. Vi fick 3 månader på oss mitt under sommaren vilket oerhört svårt för oss som noviser i styrelsen. Riksbyggen var inte villiga att hjälpa till, fanns inget intresse trots deras garantier om “Trygghet” ser det mer som falska löften. Vi har haft återkommande läckage i fastigheten under 8 år, problemen påbörjades år 1 efter inflyttningen men trots återkommande besiktningar fanns ingen som lyckades upptäcka bristerna i huset. Vi har genomfört en särskild besiktning där det visat sig att vi har en vattensjuk fastighet, för närvaranande rivs tegelfasaden samt att man senare måste in i lägenheterna för att riva gipsväggar och sanera. Byggbolag , byggherrar tjänar mångmiljoner medan vi som ska bo i bostäderna får betala deras förtäckta trygga avtal som inte finns. Detta är de två stora problemen vi haft medan det funnits ett antal “mindre” kostsamma problem. 8 år med 36 besiktningar utan upptäkter, är detta rimligt??