Sandvik har länge motstått outsourcingvågen och skött nästan allting internt. Det är en del av företagskulturen och gäller inte bara på it-sidan utan även på andra områden. Nu är en sourcingstrategi färdig som ska ändra på det.
I strategin föreslås att Sandviks alla pc-arbetsplatser läggs ut. Tidigare har supporten till några tusen arbetsplatser i Sandviken och Stockholm varit outsourcad men den här gången är omfattningen en annan.
– Det handlar om en gemensam upphandling för drygt 30 000 pc-arbetsplatser över hela världen, säger Göran Kördel, som är chef för Sandvik IT Services, det interna it-bolaget.
Dessutom ska all datacenterdrift läggas ut. Det skulle globalt beröra runt 100 it-anställda direkt, enligt Göran Kördel.
– Det berör fler totalt, men det är lite svårt att räkna på eftersom en del delvis sysslar med det och delvis med andra saker.
Om outsourcingplanerna klubbas är planen att vissa anställda får nya roller inom Sandvik men de flesta av de direkt berörda erbjuds anställning hos den nya leverantören på samma villkor, enligt EUs direktiv.
Vad outsourcingaffären kan bli värd vill Göran Kördel inte svara på.
– Det är för tidigt att uttala sig om värdet. Vi har ett förslag på en strategi för beslut. Om vi får ett ”go”-beslut, så kommer vi att starta ett projekt för att bereda en upphandling, säger han.
Men det är tydligt att det är en affär i samma härad som Stockholms stads outsourcing av 40 000 pc-arbetsplatser och datadrift där värdet är 545 miljoner kronor på fem år.
På applikationssidan handlar det om att byta angreppssätt när det gäller de konsulter som tas in.
– Där vill vi gå över till det som kallas co-sourcing. Vi tecknade avtal med Capgemini och Sogeti för en månad sedan, säger han.
Det innebär att konsulterna inte ska köpas in per timme.
– Tidigare köpte vi in extraresurser lokalt, nu beställer vi hela uppdrag från våra konsulter i stället.
Syftet med att outsourca datadrift och pc är bland annat att skapa ökad flexibilitet och att it-bolaget ska kunna ta ett större ansvar för interna it-leveranser.
– Vi kan inte göra allt själva, enligt Göran Kördel.
Ett annat syfte är att kunna arbeta mer med innovativ teknikutveckling internt och också att få in kompetens på applikationssidan.
– Det här är drivkrafter som är förankrade i ledningen, säger Göran Kördel.
Innan planerna realiseras måste koncernledningen klubba sourcingstrategin.
– Vi informerar personalen om vårt förslag nu och hoppas att beslutet ska tas i närtid, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer