Region Skåne ska genomföra en innovationsupphandling för att få fram bättre lösningar som förhindrar fallolyckor på sjukhus. Inför upphandlingen genomförs ett seminarium om innovationsupphandling och inledande dialog där bland annat närings- och innovationsminister Mikael Damberg, S, medverkar.
Louise Strand, inköpsdirektör på Region Skåne, är nöjd med att ministern deltar. Hon tror att tidigare, goda exempel på innovationsupphandlingar bidragit till att han kommer.
– Jag upplever stort intresse för frågan om hur innovationsupphandling kan stimulera till ökad tillväxt. Vår innovationsupphandling av miljövänliga engångsförkläden till sjukvården var framgångsrik både avseende miljö och tillväxt vilket har genererat ett stort intresse, säger Louise Strand till Upphandling24.
Vilka erfarenheter från upphandling av miljövänliga engångsförkläden till sjukvården tar ni med er i den här upphandlingsprocessen?
– Vi har under flera års tid arbetat målmedvetet för att skapa en förmåga att genomföra innovationsupphandlingar. Upphandlingen av miljövänliga engångsförkläden var mycket lärorik på flera sätt. Vi lägger ned mycket resurser på dialog före, under och efter våra upphandlingar och en av erfarenheterna från förklädesupphandlingen är betydelsen av att föra dialog under hela upphandlingsfasen. En annan erfarenhet är att behålla öppenheten till innovativa idéer från marknaden så långt som möjlighet och inte snäva in scoopet för tidigt.
Hon berättar att Region Skåne nu efterfrågar hjälp med att förhindra fallolyckor på sjukhus. Enligt henne leder fallolyckor till stor påverkan på patienters livskvalitet, stora ansträngningar för vården och är ett nationellt problem som kostar samhället mycket pengar.
Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall, flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar. Under 2013 omkom 1 662 kvinnor och män, pojkar och flickor i fall-olyckor, över 70 000 blev inlagda i sluten sjukhusvård och över 270 000 uppsökte ett akutsjukhus efter att ha skadats i fallolyckor. Fallolyckor är också en av de olyckstyper som ökar snabbast av alla. Samhällskostnaderna för fallolyckor uppgick år 2012 till 24,6 miljarder kronor.
Varje dag dör fyra äldre till följd av en fallolycka, och 135 personer skadar sig så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus. Äldre människor är på grund av de funktionsnedsättningar som åldrande och sjukdom orsakar samt undernäring och olika typer av medicinering både mer utsatta för och mer sårbara vid fallolyckor.
Region Skåne söker en lösning som i bästa fall kan avvärja att fall överhuvudtaget inträffar.
– Vi vet inte från vilken bransch den bästa lösningen kommer och det kan vara en kombination av en ny arbetsprocess och teknisk lösning så jag hoppas att entreprenörer från olika branscher kommer till seminariet. Lösningen kan vara avancerad eller enkel. Bygga på it eller arbetsrutin. Huvudsaken är att den leder till minskad risk för att ramla och skada sig.
Hur ser processen för upphandlingen ut?
– Vi har utarbetat en tänkt process för upphandlingen samtidigt som vi kommer försöka vara flexibla och utveckla processen under resans gång. Just nu fokuserar vi på dialog med marknaden då seminariet den 22 november är en central del. Beroende på hur vi utvecklar processen planerar vi att fatta tilldelningsbeslut årsskiftet 2017/2018, säger Louise Strand till Upphandling24.
Seminariet hålls 22 november på Clarion Hoten & Congress Malmö Live och under dagen kommer följande personer att tala:
Mikael Damberg (S), Närings- och innovationsminister
Amela Hodzic (S), Regionråd Region Skåne
Louise Strand, Inköpsdirektör Region Skåne
Mats Ekstrand, E-hälsostrateg Region Skåne
Anders Dellson, VD Innovation Skåne AB
Otto Andersson, Kategoriledare Region Skåne
Åke Rosén, Gaia Biomaterials AB
Anna Lefevre Skjöldebrand, VD, Swedish Medtech
Lotta Ekwall Möller, Kategoriledare Region Skåne
Annica Axelsson, Kategoriledare Region Skåne
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer