Upphandlingsmyndigheten har, på uppdrag av regeringen, tagit fram ett kravpaket som hjälper Sveriges kommuner att i sin upphandling ställa krav för minskad förekomst av miljö- och hälsofarliga ämnen i förskolan.
De menar också att det är viktigt med samarbete och kunskapsöverföring för att minska kemikalierna i förskolan eftersom upphandlare har ett perspektiv och förskolepersonal ett annat.
Miljösamverkan Östergötland (MÖTA) har påbörjat ett projekt ska öka kunskapen om kemikalier samt se till så att barn inte kommer i kontakt med leksaker och andra föremål som innehåller skadliga kemikalier i förskolemiljön. Som ett led i detta arbetar Norrköpings kommun nu med kunskapsöverföring och tillsyn. Där har kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer fått uppdraget att utföra tillsyn i alla förskolor, för att uppmärksamma eventuella förekomsten av kemikalier i leksaker, möbler och andra föremål. Förutom att minska barnens exponering för kemikalier är syftet även att öka kunskapen om just kemikalier.
– Under tillsynsbesöken kommer vi att fokusera på de produkter som barnen utsätts för, hur verksamheten arbetar med dessa frågor samt hur förskolan framöver kan säkerställa att barnen inte utsätts för skadliga kemikalier, säger Lizette Eriksson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Om tillsynen visar på att det finns föremål som innehåller skadliga kemikalier, måste förskolan byta ut dessa. Skulle det visa sig vara mycket som behöver tas bort på en förskola, ska förskolan göra en handlingsplan för hur de ska fasa ut dessa saker. Det flesta åtgärder är dock enkla att utföra och innebär ingen större kostnad. Det handlar mer om att förändra rutiner, öka medvetenheten och göra mer genomtänkta inköp framöver.
– På senare år har kunskapen kring kemikalier ökat och vi är idag medvetna om riskerna på ett annat sätt än tidigare. En sådan här tillsyn hoppas vi ska resultera i att barnens exponering för kemikalier minskas samt att förskolorna aktivt arbetar med dessa frågor, säger Veronica Cederlund, häloskyddschef.
Då detta är ett omfattande arbete kommer inte alla förskolor att hinna få tillsyn i år.
Många av de kemikalier som kan finnas i vardagsprodukter riskerar att vara allergena, hormonstörande, cancerogena eller på annat sätt öka riskerna för negativa effekter på människors hälsa och miljön. För leksaker finns ingen lagstiftning om att det måste finnas information om vad produkten innehåller, utan det måste man ta reda på själv.
Leksaker som är inköpta efter 2007 eller senare är säkrare än äldre leksaker då ftalater i leksaker förbjöds, och lagstiftningen har skärps ytterligare efter det. Är en leksak CE-märkt uppfyller den europeisk lagstiftning. För leksaker som inte är CE-märkta finns risken att de innehåller otillåtna ämnen då länder utanför EU inte har samma hårda kemikalielagstiftning som Europa.Vissa föremål är självklara att tas bort direkt, som till exempel gamla mjuka plastleksaker och gammal elektronik som används av barnen vid lek.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer