–Det som oroar mig med de nya kraven är att Adlibris inte kommer att kunna representera så pass många förlag som de gör idag. Det leder till att Stadsbiblioteket måste ha fler egna kontakter och hantera fler egna inköp och det leder till ökade administrativa kostnader för biblioteken, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek, som är huvudman för ett 40-tal bibliotek inom Stockholms stad, till SvT.
SvT:s kulturredaktion har granskat frågeställningen runt att Bonnierägda Adlibris numera kräver att förlag som säljer böcker via dem använder sig av en extern distributör. Enligt kritiker är kravet svårt att uppfylla för mindre förlag, som riskerar att slås ut i konkurrensen.
–Vi är måna om att hitta lösningar som funkar för alla, även de mindre förlagen, men den måste vara ekonomiskt hållbar för oss. På det här sättet blir det smidigare leverans och ger kunderna en snabbare och säkrare process, säger Adlibris PR-chef säger Elias Vieglins.
Stockholms stads nuvarande avtal med “Adlibris” löper ut om några månader.
–I avtalsupphandlingarna är det framför allt pris, storleken på katalogen och leveransvillkoren som styr vem som vinner. Om det här påverkar Adlibris möjlighet att leverera till biblioteken så är det klart att det påverkar deras chanser. Men det är flera kriterier som vägs samman, säger Daniel Forsman.
Uppsala stads bibliotek oroas också över situationen:
”Om det är så att utbudet hos vår upphandlade leverantör av böcker inte kan erbjuda böckerna som efterfrågas så finns det risk för att beståndet på biblioteken på sikt minskar vilket kommer drabba allmänheten. Särskilt kommer utbudet av litteratur bland annat på minoritetsspråken och tillgänglighetsanpassade medel riskera att minska.”, skriver bibliotekschefen Mohammed Mekrami i ett mejl till SvT.
Addas nya ramavtal Litteratur 2020 börjar gälla 15 oktober och har föregåtts av kritik från bland annat bokdistributören BTJ om att konkurrensen hämmas.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer