Forskaren Richard Sannerholm har i en studie undersökt statliga myndigheters inköp av juridiska konsulttjänster.
Av 51 tillfrågade myndigheter har 29 gjort sådana konsultköp de tre senaste året. Något som enligt Richard Sannerholm vittnar om en brist på egen juridisk kompetens på myndigheterna.
– Det mest anmärkningsvärda är när man låter konsulter göra beslutsunderlag och förslag till beslut i myndighetsutövning. Det krävs lagstöd för att delegera myndighetsutövning, och det framgick inte att något sådant lagstöd fanns, säger han till tidningen Publikt.
Långvariga ramavtal kan göra att de inköpta tjänsterna blir en förlängd del av en myndighet, fast utanför den rättsstatliga tillsynen, konstaterar Richard Sannerholm.
Det förekommer också att konsulter bidrar till omarbetning och uppdatering av föreskrifter. Detta kan uppfattas som att delar av föreskriftsmakten outsourcas utom demokratisk kontroll, menar han.
Inhyrda jurister har även en förmåga att “hitta på” juridiska problem för att ge sig själva merförsäljning. Ett bekymmer är att jurister av något oförklarligt skäl anses stå över alla andra yrkeskategorier och att alla anpassar sig till juristernas bedömningar, istället för att göra en helhetsbedömning där inte bara juridiska risker, utan även ekonomiska och tidsmässiga ges hänsyn.
Färre inhyrda jurister vore önskvärt.