-Vi ser att det här ramavtalet kommer att vara till stor hjälp för våra avropande myndigheter när de följer upp och utvecklar sina verksamheter, säger Therese Klaar, enhetschef på Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet.
Vad är bakgrunden till avtalet?
-Sedan flera år tillbaka har många myndigheter sett ett behov av ökad avtalsuppföljning när det gäller de avtal som man upphandlar själva. Men tyvärr räcker inte alltid resurserna till för att få till den uppföljning myndigheten önskar.
-Det var det som var upprinnelsen till att vi började titta på det här området. Sedan när vi började samla in behovet från myndigheterna så visade det sig att behovet av tjänster inom revision och granskning var bredare än så, säger Therese Klaar.
Efter genomförd förstudie som visade ett stort intresse bland avropande myndigheter så inleddes en upphandling hösten 2018.
Ramavtalet började gälla 2 mars i år för en period på fyra år, inklusive förlängningsoption, och med sex olika delområden.
-Behovet var till en början väldigt brett. Så ett viktigt arbete i förstudien var tratta ner behovet och i upphandlingen landade vi sedan i de kompetenser och tjänster som vi nu ser i ramavtalet – det vill säga Avtalsuppföljning, Finansiell revision, Forensic, Internrevision, IT-revision och Miljö och hållbarhet., säger projektledaren Matilda Sjögren.
Samtliga delområden är helt nya tjänster som erbjuds genom Statens inköpscentral.
Forensic täcker exempelvis in utredningar vid misstänkta oegentligheter men också kompetens för att kunna förebygga oegentligheter inom organisationen.
De sex leverantörerna är KPMG, Ernst & Young, Öhrlings PricewaterhouseCoopers, Transcendent Group Stockholm, Nixu och EnSuCon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer