I samband med flyktingkrisen hösten 2015 växte behovet av svenska för invandrare, SFI, enormt. Behovet gjorde att många privata utbildningsföretag skrev kontrakt med kommuner. I början av februari sände TV4-programmet Kalla Fakta ett program om Thorengruppen Astars SFI-verksamhet vid Liljeholmen i Stockholm som rapporterade om bland annat brister i lärartäthet och kompetens.
Granskningen har fått regeringen att tillsätta en utredning för att se över kvaliteten inom SFI-undervisning.
Ledningsgruppen i moderbolaget Thorengruppen informerades två dagar efter att Kalla Faktas program sänts att det fanns indikationer på att det även fanns brister i SFI-undervisning i Malmö. Thorengruppen redovisade alla fakta för Malmö stad och begärde omförhandling av avtalet för att reda ut hur denna situation ska hanteras på bästa sätt.
Malmö stad har dock valt att polisanmäla bristerna i utbildningsbolaget Astars personalredovisning för SFI-utbildning till kommunen.
Nu visar det sig att Astar inte är ensamma om att fuska med personalredovisningen mot Malmö stad.
Academedia har vid en granskning av dotterbolaget Hermods, som bedriver SFI-undervisning i Malmö på uppdrag av Malmö stad, identifierat att Hermods Malmö har lämnat felaktig information till uppdragsgivaren om vilka lärare som undervisat deltagarna. Tre chefer i olika positioner har entledigats från sina tjänster. Hermods SFI-uppdrag i Malmö omsätter 25 miljoner kronor per år.
Hermods i Malmö har cirka 500 elever och 40 medarbetare. Varje månad skickas en lista på de lärare som arbetar i uppdraget (cirka 25 stycken) till Malmö stad. På den senaste listan är 15 av de lärare som namnges behöriga. Vid kontroller av denna, och flera listor bakåt i tiden, visar det sig att det endast är cirka hälften av dessa som undervisar på Hermods i Malmö. Övriga namngivna personer på listan arbetar inom Hermods, men på andra enheter. De har alltså inte undervisat i Malmö utan ersatts på plats av lärare med en annan behörighet eller av obehöriga lärare.
Academedias initiala granskning visar att detta pågått under lång tid och att chefer på olika nivåer har varit medvetna om detta. Koncernen ser mycket allvarligt på situationen och har entledigat de chefer som känt till detta. Utredningen som startade i lördags ska vara klar den 25 april.
–Inom Academedia har vi ett delegerat ansvar, med en tydlig process för riskhantering. Denna process har inte följts. Vi genomför nu en extern granskning med stöd av experter från PwC. PwC kommer att granska händelsen, ansvarsfrågan och processerna samt kulturfrågan, eftersom dessa är så nära sammankopplade med varandra, säger Marcus Strömberg, vs AcadeMedia.
En viktig fråga är om, och i så fall hur, detta påverkat undervisningen.
– Vi kommer självklart att granska även det och om vi hittar brister i undervisningens kvalitet och genomförande kommer vi att göra vårt yttersta för att rätta till dem, säger Christer Hammar, chef för Academedias vuxenutbildningssegment, där Hermods ingår.
Att två utbildningsleverantörer nu redovisar felaktigheter, är allvarligt, enligt Malmö stadförvaltningsdirektör.
–Detta är självklart väldigt allvarligt, särskilt om det är satt i system, säger Lars Rehnberg, förvaltningsdirektör på Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Inför kommande upphandling av SFI-utbildning har direktören initierat en åtgärdsplan.
– Vi jobbar samtidigt vidare med fullt fokus för att säkerställa de berörda elevernas rätt att fullgöra sin utbildning. Vi har även en pågående översyn av vår organisation för att samordna och förstärka vår tillsyn och uppföljning av upphandlad verksamhet, säger Lars Rehnberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer