Sysselsättningskrav vid upphandlingar innebär att den upphandlande organisationen ställer krav på att den vinnande leverantören ska erbjuda anställning, utbildning, praktik- eller traineeplatser till personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
I oktober lyfte Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten, och Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, gemensamt fram möjligheterna med upphandling som ett arbetsmarknadsinstrument.
Förslaget stötte genast på patrull från Svenskt Näringsliv. Risken att konkurrensen vid anbud försvagas är påtaglig. Att förtäckt tvinga in företag i arbetsmarknadspolitiken blir kontraproduktivt, menar arbetsgivarorganisationen.
En uppväxling av krav på åtgärder skulle också innebära praktiska hinder för företagen. Det finns en risk för ökade kostnader i samband med bland annat utbildning och handledning, enligt Svenskt Näringsliv.
Inger Ek, svarade på kritiken och betonade att en lyckad upphandling med sysselsättningskrav förutsätter att den sker i nära samverkan mellan den upphandlande organisationen, matchningsansvarig och leverantören.
Det innebär att den upphandlande myndighet som förbereder en upphandling ska prata med och undersöka möjligheten att ställa sysselsättningskrav, enligt Inger Ek.
Frågan fortsätter att engagera.
Den 2 maj ordnar tankesmedjan Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, en konferens på temat i Stockholm.
Forskare och representanter från statliga myndigheter, kommuner, fackliga organisationer och näringsliv förklarar och diskuterar för- och nackdelarna med sysselsättningskrav i offentliga upphandlingar.
Medverkar gör bland andra civil- och upphandlingsminister Ardalan Shekarabi, Åsa Edman, chefsjurist SKL Kommentus, Inger Ek, generaldirektör Upphandlingsmyndigheten, Rikard Jermsten, generaldirektör Konkurrensverket, Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert Svenskt näringsliv, Sofia Lundberg, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Umeå och Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer