IVO beslutade den 24 januari 2018 att bevilja ett bolags ansökan om tillstånd att bedriva särskilt boende för äldre. I detta principbeslut valde IVO att inte detaljgranska bemanningen vid prövning av ansökan.
Vid prövningen av bolagets uppgifter om hur verksamheten ska bemannas lägger IVO i stället särskild vikt vid att bemanningen ska planeras utifrån de inskrivnas behov och anpassas över tid samtidigt som de gör en helhetsbedömning av verksamheten. Vad gäller pågående verksamheter kontrollerar IVO att det inte har förekommit klagomål mot verksamheten eller framkommit några brister vid tillsyn.
SKL tycker det är bra att den överprövning som skett i kommuner kring bemanning på äldreboenden nu upphör i och med IVO:s principbeslut om att inte detaljgranska och överklaga i normalfallet.
– Vi välkomnar IVO:s principbeslut. Bemanningen ska styras av vilka behov och omsorgsinsatser de boende har, vilken teknik som finns att tillgå och hur arbetet bedrivs nattetid. Med den rekommendation SKL tog fram i samarbete med kommunerna och som nu många kommuner anslutit sig till så arbetar vi för att öka kvaliteten på äldreboendena, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på SKL.
Kommunerna har under många år använt entreprenader inom äldreboenden. Kommunerna träffar då ett avtal om kvalitet, ersättning och ofta bemanning med en idéburen organisation eller ett privat företag som sedan tar hand om driften.
Sedan april 2017 har det funnits krav på tillstånd från IVO för att företag ska få driva verksamheten. Under hösten 2017 fattade IVO flera beslut om att inte ge tillstånd, ofta på grund av att de ansåg bemanningen nattetid otillräcklig. Detta skedde trots att kommunerna bedömt bemanningen som tillräcklig och att verksamheten bedrivits utan klagomål.
SKL och flera kommuner har varit kritiska till denna överprövning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer