– För att jag ska gå till domstol så krävs det att kommunen, i det här fallet, har lidit ekonomisk skada. Vi har inte kunnat se i utredningen att kommunen har lidit någon sådan skada, säger kammaråklagare Eva Kokkonen till Corren.
Kommunens granskning, som var grunden till den polisanmälan som lämnades in i vintras, visade på omfattande brister.
Det handlade bland annat om resor för 290 000 kronor utanför avtal, inhyrning av personal för 190 000 kronor utanför ramavtal och allmänt att inköp gjordes utan hänsyn till regelverk eller stöd från upphandlingskompetens inom kommun.
– Granskningen visar att omfattande regelbrott har skett under lång tid, i vissa fall medvetet och inom flera områden. Sammantaget handlar det om stora belopp, som har hanterats helt i strid med kommunens regelverk. Detta har utvecklats till ett förhållningssätt som är oacceptabelt och måste brytas, sade kommundirektör Paul Håkansson vid en presskonferens i februari.
Men rättsväsendet låter sig inte imponeras efter att ha plöjt igenom 20 pärmar med material som kommun överlämnat.
Polisen har varken funnit bevis för bedrägerier eller att EU-bidrag missbrukas – så kallat subventionsmissbruk.
En tydlig irritation kan också skönjas från polishåll över att kommunens lämnat över omfattande material som spänner över flera år utan att ange vad som kan vara straffrättsligt relevant.
Åklagaren Eva Kokkonen ger i Corren en känga till kommunen med ett grundläggande råd för eventuella framtida polisanmälningar:
– Att vara mer specifik och ange vem som kan misstänkas och för vad. På vilken grund och under vilken brottstid.
Med anor från 1600-talet är Katedralskolan en av Sveriges äldsta gymnasieskolor som under åren fostrat storheter som Tage Danielsson och nobelpristagaren Hugo Theorell.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer