Efter gårdagens uppmärksamhet kring en upphandling av medicinska förbrukningshjälpmedel som hittills i år kostat Stockholms läns landsting, SLL, nästan 500 miljoner ska nu avtalet avslutas.
Kostnad för avtalet var beräknad till 500 miljoner över avtalets löptid på fem år. Dyra andrahandsval har varit en stor del av förklaringen, andrahandsval som i vissa fall kostar cirka 30 gånger mer och som bytt plats med förstahandsvalen i leverantörens webbshop.
Nu har SLL beslutat att avtalet ska upphöra i förtid. Det har SLL och leverantören One Med Sverige AB kommit överens om efter en dialog.
– Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och leverantören av förbrukningshjälpmedel har under en längre tid haft en dialog eftersom vi haft olika syn på hur avtalet ska tolkas. Dialogen har lett fram till att vi enats om att avtalet upphör i förtid genom att vi tecknar ett avslutsavtal, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Men avtalet kommer bara att förkortas med två år och fortfarande att gälla fram till 2018. Med tanke på att avslutsavtalet innebär ett takpris på 450 miljoner kronor per driftsår för de kommande två åren kan avtalet komma att kosta SLL 850 miljoner mer än vad som var tänkt när avtalet skrevs med One Med.
Enligt SLL är vissa av kostnaderna försvarbara efter eftersom “avtalet baseras på en funktionsprismodell. Det innebär att i priset som landstinget betalar ingår samtliga tjänster som leverantören ska utföra, som till exempel inköp av produkter, distribution till brukare och utveckling av sortiment.”
SLL skriver själva att “hälso- och sjukvårdsförvaltningens bedömning när upphandlingen avslutades och avtalet tecknades var att den skulle medföra en kostnadssänkning under avtalsperioden. Denna prognosticerade sänkning uteblev på grund av olika syn på tolkningen av avtalet och kostnaderna har blivit mer jämförbara med hur det såg ut innan upphandlingen gjordes.”
Miljöpartiet har gått ut och kritiserat upphandlingen och menar att den är ett exempel på bristande ordning. De menar att det skulle vara möjligt att spara uppemot 500 miljoner per år på att förbättra landstingets upphandlingsverksamhet.
– Bristerna i upphandlingen är ett tydligt exempel på moderaternas oförmåga att styra. Avtalet med Onemed är bara ett exempel på ett systemfel. Nu måste organisationen för upphandling ses över, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i landstinget.
De ställer nu upp tre krav för förbättrade upphandlingar: Att införa en gemensam upphandlingsorganisation för hela landstinget, att satsa tio miljoner på att förbättrat kravställande i upphandlings, samt att förbjuda inköp utöver upphandlade avtal i annat än undantagsfall och genomföra översyn av upphandlade varor och gjorda inköp.
Helt galen grej… Jag lyckades hitta de dyraste strumporna i världen, och inte ens dess matchade med det hutlösa pris som Landstinget betalade: https://amandahultin.com/vardag/du-lar-dig-nagot-nytt-varje-dag/#section-2
Åter igen kopierar media varandra utan att veta vad som egentligen har hänt. Avtalet är ett driftavtal där man köper en tjänst. Eller som i det här fallet kallar man det en funktion. Man köper en tjänst för förskrivning av ett hjälpmedel som patienten skall har över flera år och jämför den funktionen med ett rent inköp av En strumpa. I den tjänsten ingår massa arbete som landstinget annars hade fått gjort. Och av naturliga skäl är det svårt att bara ha ett första val då kompressionsstrumpan måste provas ut, anpassas och ibland specialtillverkas till patienten. Därav har man undantagit den från vite som första val.
Det är inte den pangnyhet som media försöker göra det till. Sen kan man ifrågasätta om affärsmodellen är vettig. Men det är en helt annan sak.