Att upphandla odling och skörd av musslor hör inte till vanligheterna för någon myndighet. Särskilt som upphandlingen inte gäller själva musslorna, som odlaren själv får behålla.
Det är Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som upphandlar odling och skörd av blåmusslor i Östersjön, som en del av det EU-finansierade projektet Nutritrade. Syftet är att undersöka om musselodling kan vara en lämplig åtgärd för att minska mängden kväve och fosfor i Östersjön.
Anledningen till upphandlingen är att musslor tar upp kväve och fosfor från vattnet och SLU hoppas att, genom att skörda musslor, kunna bidra till att minska övergödningen i Östersjön. SLU:s upphandling rör själva ekosystemtjänsten, det vill säga upptag av kväve och fosfor, genom ersättning för skörd av musslor i Östersjön. SLU kommer alltså inte att köpa själva musslorna, utan dessa behåller odlaren äganderätten till.
I projektet Nutritrade kommer det att göras mätningar av närsaltsinnehållet i upptagna musslor och utredningar av vissa andra miljöeffekter i området. Om metoden med musselodling visar sig lyckad kan det i förlängningen finnas intresse hos myndigheter med ansvar för Östersjöns miljö att undersöka möjligheterna att införa ett miljöstöd för musselodling.
I dagsläget finns ingen kommersiell marknad för musslor från Östersjön, men musselmjöl kan användas som foder åt bland annat odlad fisk och värphöns. Det finns också forskare vid SLU som arbetar med att utveckla tekniken för att framställa musselmjöl som kan användas på detta sätt.
Musselodlaren kommer förhoppningsvis att kunna sälja sina musslor till ett musselmjölsförsök som bedrivs inom ett annat fristående EU-projekt, Baltic Blue Growth.
Upphandlingen av skörd av blåmusslor i Östersjön offentliggörs den 14 januari 2016. Intresserade musselodlare uppmuntras att lämna anbud.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer