Värdet av de offentliga upphandlingarna i Sverige uppgår till cirka 683 miljarder kronor årligen, enligt Upphandlingsmyndigheten. Samtidigt avstår en majoritet av alla små och medelstora bolag från att delta i offentliga upphandlingar.
Endast 14 procent av dem deltog i en offentlig upphandling de senaste tolv månaderna, enligt Tillväxtverkets undersökning 2014. En av de främsta anledningarna till att bolagen avstår är att de uppfattar processen som komplicerad, tidskrävande och osäker.
Bolag som avstår går miste om möjligheten att göra stora affärer, eftersom statistiken visar att vart tredje företag som lämnar in ett anbud faktiskt vinner. Men för att delta i en upphandling krävs resurser, kunskap och erfarenhet av processen.
Reglerna kan vara komplicerade och det är ofta tidskrävande och svårt att skriva ett komplett och korrekt anbud. Inte sällan behövs tid och kompetens från flera nyckelpersoner vid anbudsarbetet, samtidigt som inlämningsperioden brukar vara kort och intensiv.
Större företag har i regel bättre administrativa möjligheter att lämna anbud. Det skapar en missgynnsam konkurrens för de företag som inte har samma muskler internt.
Upphandlingsmyndigheten har ett stort ansvar för att få fler små och medelstora bolag att delta i upphandlingarna. Myndigheten jobbar sedan länge med att sätta press på upphandlarna att utforma uppdragen så att mindre företag har möjlighet att vara med. Ett sätt är till exempel att dela upp större uppdrag i flera mindre anbud.
Men det handlar inte enbart om att upphandlarna behöver förbättra möjligheterna för småföretagen. Det handlar lika mycket om att företag, som inte har resurser internt, behöver uppmuntras att ta in extern hjälp med hela eller delar av anbudsprocessen.
För att öka andelen små och medelstora bolag bör aktörer som Upphandlingsmyndigheten, Almi Företagspartner och Konkurrensverket upplysa om att det faktiskt är möjligt att outsourca anbudsarbetet.
Om vi på riktigt ska få fler mindre bolag att delta i upphandlingar är ett naturligt steg framåt att fler tar hjälp av experter – precis som många bolag redan gör i dag med andra delar av sin verksamhet där kompetens och tid saknas.
Michelle Borin
vd och grundare av Novare Tender
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer