Helsingborgs tingsrätt försatte entreprenören HA bygg, som haft sin bas i Höganäs, i konkurs för en vecka sedan efter en egen ansökan från företaget.
Ett flertal kommuner och kommunala bolag i Skåne och Halland hade då börjat häva kontrakt med HA bygg, en dominoeffekt av att Svalövs kommun funnit en förfalskad säkerhet för pågående byggnation av äldreboende i Svalöv (Lantlyckan, kontraktsvärde 159,8 miljoner kronor).
– Det är ganska tydligt att den här snöbollseffekten tagit sin början i Svalövs kommuns arbete med att ifrågasätta och gå till botten med frågan om säkerhet, sade advokat Christoffer Löfquist från Foyen under en redovisning för kommunfullmäktige i Svalöv förra veckan.
Tillsammans med kollegan Marielle Pettersson har han på uppdrag för kommunen jobbat med att få klarhet kring kontraktet med HA bygg.
Avtal tecknades i februari i år och det skar sig direkt mellan parterna.
Svalövs kommuns samhällsbyggnadschef Kjell Hedenström säger till Helsingborgs Dagblad att man ”bråkat om allt” men att det i efterhand kan ses som positivt.
– Den har nästan varit en drivkraft. Hade de inte tjafsat så mycket hade vi säkert varit mycket lugnare. Och säkert inte reagerat förrän det blivit konkurs, säger Kjell Hedenström.
En central del av diskussionerna har varit kravet på en fullgörandeförsäkring som säkerhet enligt ABT-06, tio procent av kontraktssumman som en ekonomisk trygghet för beställaren vid exempelvis en konkurs.
– Det var mycket diskussioner fram och tillbaka där kommunen var tydlig med att arbeten inte kommer att påbörjas förrän det finns någon säkerhet. Till slut kom den och då nästan två månader efter att kontraktet undertecknades, sade Christoffer Löfquist inför fullmäktige.
Men detaljer i försäkringsbeviset väckte misstankar. Vissa ord och siffror fanns exempelvis i olika storlekar och med digitala spår att dokumentet hade ändrats.
I september kontaktas HA bygg med ett krav från kommunen att verkligen bevisa att säkerhet finns för projektet Lantlyckan. Entreprenören skickar då kopia på en form av betalorder – inte någon klassisk kvittens för att det verkligen gått iväg en betalning till det försäkringsbolag (Garbro) som angetts.
Christoffer Löfquist:
– Vi tyckte inte att vi fick tillräckliga svar och bevis på att det verkligen fanns en säkerhet. Till slut tar vi kontakt med Garbo och det vi får höra därifrån är häpnadsväckande – i korthet att det aldrig funnits någon säkerhet för entreprenaden.
Samhällsbyggnadsnämnden i Svalövs kommun rekommenderade 1 november att häva kontraktet med HA bygg, vilket klubbades igenom av kommunfullmäktige 11 november.
Efter nämndsbeslutet var snöbollen i rullning med kommunala beslut runtom i Skåne och Halland om att häva avtal med HA bygg.
Även större kommuner som Halmstad, Kristianstad och Helsingborg påverkas med avtal som hävts. Enligt Kristianstads kommun är det klarlagt att HA bygg använt sig av en förfalskad fullgörandeförsäkring för en byggnation av förskola.
– Det vi kan se från andra beställare och de säkerheter som finns är i ett fall en annan typ av säkerhet som visat sig vara oriktig – en bankgaranti hos en av de svenska storbankerna. I övriga fall ser det likadant ut som i Svalövs kommun, det vill säga samma försäkringsbolag och samma typ av försäkringsbevis och hur det utformats, sade Christoffer Löfquist under sin redovisning för Svalövspolitikerna förra veckan.
Flera kommuner har polisanmält HA bygg. I ett fall med anmälan från Laholms kommuns allmännytta har Polisen redan lagt ner utredningen, rapporterar P4 Halland.
SvT Halland har summerat kommunala byggen inom länet som nu drabbas av härvan.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer