–Både avregleringen av apoteksmarknaden och coronapandemin understryker hur viktigt det är att klargöra olika aktörers ansvar för trygg tillgång till läkemedel och hälso- och sjukvårdsmaterial vid kriser. Regeringen är angelägen om att få konkreta åtgärder på plats, till exempel beredskapsapotek, säger socialminister Lena Hallengren.
Den statliga beredskapsutredningen får nu ett vidgat uppdrag att titta på försörjningen av läkemedel samt hälso- och sjukvårdsmaterial i krissituationer.
Utredningen ska bland annat undersöka möjligheten att bygga upp tillverkningsberedskap i Sverige av material och kritiska läkemedel.
Under pandemin har tillfälliga lösningar växt fram.
Socialstyrelsen har fungerat som nationell inköpscentral för bland annat skyddsutrustning till vård- och omsorgspersonal och en särskild fyrlänsmodell – som enligt SKR varit framgångsrik – har säkrat större leveranser av läkemedel.
Nyligen beslutade regeringen också att Sverige ska bli en del av det avtal som EU ska teckna med läkemedelsbolaget AstraZeneca om covid-19-vaccin.
För svensk del handlar det om köp av sex miljoner doser i en första omgång och där Folkhälsomyndigheten fått en utökad låneram på två miljarder kronor för att slutföra affären.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer