Inom en månad ska en förstudie vara klar med en plan för hur leverantörer och beställare gemensamt kan arbeta fram nya lösningar inom akutsjukvården inom ramen för ett innovationspartnerskap
–Att innovationsupphandla enligt principen innovationspartnerskap ger möjlighet att förändra den nuvarande strokevården i grunden, det genom att aktörer från det privata näringslivet tillsammans med de upphandlande parterna utvecklar de nya lösningarna, säger Jesper Petersson, verksamhetschef på neurologen vid Skånes universitetssjukhus.
-Fördelen är att nya lösningar kan utvecklas efter just de behov kommunerna och regionerna har – det är särskilt viktigt eftersom det inte finns lösningar på området som täcker de fullständiga behoven.
Region Skåne leder arbetet tillsammans med sitt bolag Innovation Skåne och med stöd från Upphandlingsmyndigheten och Vinnova.
Bakgrunden till satsningen är ett behov av att förändra det akuta omhändertagandet vid stroke, som årligen drabbar omkring 25 000 svenskar.
Nya riktlinjer från Socialstyrelsen bygger på att trombektomi ska användas i större sträckning – från dagens nivå på bara några procent av patienterna till uppskattningsvis 30 procent av sjukdomsfallen.
Behandlingen med trombektomi bygger på att ett tunt rör förs upp till hjärnan via ett kärl i ljumsken och gör det möjligt att dra ut en blodpropp efter lokalisering med röntgen.
För vården är det en utmaning att skapa lösningar så att fler patienter kan få del av behandlingsmetoden i ett akut skede.
-Innovationspartnerskap som upphandlingsform har varit möjlig i Sverige sedan 2017 men är fortfarande relativt oprövad. Processen tar flera år men kan i gengäld leda till lösningar radikalt mycket bättre än de som finns tillgängliga på marknaden genom andra upphandlingsformer. Det kan också leda till systeminnovation, nya lösningar som helt förändrar förutsättningarna för exempelvis strokepatienter och strokevården, säger Emmy Bertholdsson, Innovation Skånes projektledare för förstudien.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer