Svenskt Näringslivs undersökning som visar att 70 procent av medlemsföretagen inte känner till vad de nya upphandlingsreglerna innebär stämmer till eftertanke. Årligen sker offentlig upphandling i vårt land för över 600 miljarder kronor där det viktigaste är att värna skattebetalarnas pengar, vara kostnadseffektiv utan att ge avkall på kvaliteten och slå vakt om den sociala och miljömässiga hållbarheten.
I takt med att regelverket förändras måste också utbildningen inom offentlig upphandling förbättras. Upphandlingskompetensen hos både myndigheter och företagare visar klara brister och därför finns det ett behov av att på bred front ytterligare förstärka upphandlingskompetensen och se över hur fler kan skaffa sig utbildning inom upphandlingsområdet. Redan i dag finns kortare kurser som vänder sig till personer inom ramen för yrkesrollen offentlig upphandlare. Men detta räcker inte.
Vi behöver nya och uppdaterade kunskaper och utbildningar som bidrar till att stärka förståelsen för hur den offentliga upphandlingen fungerar i praktiken i takt med att kraven höjs. Därför bör det inom ramen för existerande högskole- och universitetsutbildningar införas specialkurser som erbjuder fördjupad kunskap om offentlig upphandling.
Detta innebär också att den som studerar till jurist, civilingenjör eller civilekonom tidigt i sin utbildning kan fokusera på upphandlingsområdet, skaffa sig nya kunskaper och bli attraktiv på arbetsmarknaden genom att från början ha en akademisk utbildning med inriktning mot offentlig upphandling.
Offentlig upphandling har betydelse för människors vardag när det exempelvis gäller mat i offentliga miljöer, sjukvård och medicin samt nybyggnationer för kontor och bostäder.
Att sju av tio företagare inte vet att det nya regelverket kring upphandling innehåller tydligare regler om miljö-, arbetsrättslig och social hänsyn samt bestämmelser om undantag för intern upphandling mellan myndigheter är allvarligt. Det finns en stor förbättringspotential att fylla de kunskapsluckor som i dag finns kring offentlig upphandling, hos myndigheter, kommuner, landsting och företag.
Nya möjligheter till att tidigt utbilda och fortbilda de människor som dagligen arbetar, eller kommer att arbeta med offentlig upphandling är en förutsättning för att den framtida upphandlingen ska vara effektiv, korrekt och framför allt – behandla skattebetalarnas, alla våras, pengar med integritet och respekt.
Maria Plass
riksdagsledamot, m, finansutskottet
Ann-Charlotte Hammar Johnsson
riksdagsledamot, m, näringsutskottet
Varför en speciell upphandlingsavdelning på en kommun? När upphandlare kommer in blir det omständligt, dyrt och felaktiga kravställningar. Massor av omständlig administration som inte bidrar till bättre produkter eller tom felaktiga produkter till en högre kostnad. I ett fall var en av dom största interna användaren inte ens tillfrågad! Är det såå svårt att handla upp så inte användande avdelning eller kommunalt bolag kan leda upphandlingen och köpa in experthjälp några timmar?
För att de fyller olika funktion. Beställare står för kravställning och upphandlare för stöd genom själva upphandlingsprocessen. De är inte samma sak.
Det är ingen dum idé för företagare att utbilda sig inom offentlig upphandling. Precis som företagare behöver lära sig viss ekonomi och bokföring, borde det vara naturligt för en leverantör som vill sälja till offentlig sektor att utbilda sig inom regelverken som rör offentlig upphandling.