Landstingsfullmäktige i Stockholm beslutade den 18 januari att den akutsjukvård som bedrivs vid S:t Görans sjukhus ska fortsätta att drivas i privat regi. En av världens största vårdupphandlingar, värd cirka 15 miljarder kronor, har nu inletts rent praktiskt.
Hälso- och sjukvårdsnämnden vid Stockholms läns landsting godkände den 8 mars en så kallad ansökningsinbjudan. Denna ansökningsinbjudan är det första steget i denna urvalsupphandling. Dokumentet innehåller de formella krav som ställs på företag som är intresserade av att driva sjukhuset och annonseras offentligt enligt de regler som gäller vid upphandling.
Senast den 2 maj ska de företag som är intresserade av att lägga ett anbud ha besvarat landstingets inbjudan. I nästa steg skickas förfrågningsunderlaget ut till de intressenter som uppfyller kraven i ansökningsinbjudan.
Förfrågningsunderlag med kravspecifikation kommer att tas upp för beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden den 24 maj. Sedan har företagen fram till den 19 september på sig att utforma anbuden som därefter utvärderas.
Beslut om vilket företag som kommer att få driva S:t Göran väntas vid Hälso- och sjukvårdsnämnden möte den 20 december.
Nuvarande avtal, det är Capio som idag driver sjukvården, går ut den 31 december 2012. Det finns därmed tid för såväl överprövning som förberedelser för tillträdande leverantör.
Beslutet att upphandla vården vid S:t Göran är omdebatterat. Stockholmsvänsterns Birgitta Sevefjord beskriver upphandlingen som oseriös och tycker det bästa hade varit om sjukhuset gick tillbaka i landstingets regi.
Ilija Batljan, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna, anser att driftsform har fått gå före den bästa vården:
– Den borgerliga majoriteten borde ha utrett möjligheterna till egenregianbud.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer