Förra veckan ställde Maria Malmer Stenergard (m) en skriftlig fråga till civilministern om han gjort ställningstagandet att det skulle vara förenligt med principen om likabehandling av leverantörer vid upphandling att införa en lättnad för företag som har tecknat kollektivavtal?
Nu har hon fått svar. Där står det bland annat att: ”Vi har den svenska arbetsmarknadsmodellen och det är därför enligt min mening lämpligt att, i fråga om arbetsrättsliga bestämmelser, den svenska arbetsmarknadsmodellen följs. Det innebär att de företag som har kollektivavtal ska kunna uppfylla villkor i upphandling genom att följa det avtal de är bundna av.Kollektivavtal ses som en helhet som innebär både rättigheter och skyldigheter. Om flera kollektivavtal är tillämpliga på ett arbete anses de likvärdiga. Den arbetsrättsliga lagstiftningen medger redan idag i flera fall, t.ex. avseende arbetstid, avsteg från lag genom överenskommelser i kollektivavtal. De lättnader som ett företag kan ha genom att vara bunden av kollektivavtal finns alltså redan idag och följer av den svenska modellen och arbetsrätten.”
– Jag tycker att ministern blandar äpplen och päron. Att man kan göra undantag från lagstiftningen genom frivilligt tecknade kollektivavtal är en sak – att tvinga andra företag att tillämpa de villkoren är en helt annan, säger Maria Malmer Stenergard.
Hon menar att den svenska modellen inte är ensidig.
– En del av den svenska modellen är att inte tvingas teckna kollektivavtal. När man styr villkoren med offentlig upphandling på det här sättet missgynnar man leverantörer som inte har kollektivavtal. Dessutom innebär kollektivavtalsliknande villkor i praktiken att man behöver teckna kollektivavtal eller avstå från att lämna anbud. Särskilt små och medelstora företag kommer att ha svårt att visa att man har villkor som uppfyller kraven utan ett omfattande administrativt arbete. Dessutom kommer det att innebära ökad administrativ belastning på myndighetssidan.
Nu har Stenergard lämnat in en annan fråga till ministern med anledning av det ”utkast till lagrådsremiss” som regeringen tagit fram i frågan, och som skiljer sig från förslagen i utredningen om krav enligt kollektivavtal.
– Regeringen menar nu att man ska ställa samma krav på alla företag, oavsett om de omfattas av utstationeringsdirektivet eller inte. Däremot ska man sedan göra undantag för företag med utstationerad arbetskraft när det gäller vissa krav. Det missgynnar svenska företag, men regeringen har gjort bedömningen att det kan motiveras.
Hon anser att undantaget innebär en omfattande snedvridning av konkurrensen.
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man är beredd att ta den smällen när den internationella konkurrensen blir allt hårdare, säger Maria Malmer Stenergard (m).
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer